latinica  ћирилица
12/10/2020 |  09:25 ⇒ 10:47 | Аутор: СРНА

Вирус корона жив на новчаницама, стаклу и челику до 28 дана

Вирус корона који изазива обољење ковид-19 може да преживи на новчаницама, стаклу и нерђајућем челику до 28 дана, што је знатно дуже од вируса грипа, саопштили су данас аустралијски истраживачи.

Стручњаци аустралијске националне научне агенције CSIRO утврдили су да на температури од 20 степени Целзијусових вирус остаје заразан до 28 дана на глатким површинама попут пластифицираних новчаница и стакла на екранима мобилних телефона.

Резултати студије објављени су у журналу Вирологија.

Ради поређења, вирус грипа типа А може да преживи на површинама до 17 дана.

Научници су исушивали вирус у вјештачкој слузи на различитим површинама у концентрацијама сличним онима код пацијената обољелих од ковида 19, а потом су извлачили вирус послије мјесец дана.

Експерименти који су извођени у контролисаним лабораторијским условима на 20, 30 и 40 степени Целзијусових показали су да период у којем вирус може преживи опада са растом температуре.

- Утврђивање дужине времена колико вирус опстаје на површинама омогућава нам да прецизније предвиђамо и ублажавамо његово ширење и да обављамо бољи посао у заштити нашег народа - саопштио је извршни званичник Агенције, Лери Маршал.

Протеини и маст у тјелесним течностима значајно продужавају период преживљавања вируса.

Аустралија за сада постиже много боље резултате од већине богатих земаља у борби против ковида 19, са укупно око 27.000 инфекција и 898 смртних случајева у популацији од 25 милиона људи.

Епицентар другог таласа епидемије је држава Викторија, која је данас регистровала 15 нових случајева заразе. Влада је поставила услов да је за ублажавање рестриктивних мјера потребно умањити дневни број нових инфекција на мање од пет.