latinica  ћирилица
16/11/2020 |  11:14 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

У Српској познати резултати избора - највише гласова освојио СНСД (ВИДЕО)

У Републици Српској познати су резултати избора у већем броју локалних заједница - највише гласова освојио СНСД.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Након непотпуних и непотврђених резултата, градоначелник Бањалуке након локалних избора биће ПДП-ов Драшко Станивуковић. Овај резултат није се одразио и на одборничке мандате у градској скупштини. Двотрећинску већину, судећи према прелиминарним резултатима предводиће СНСД.

Лидер странке Милорад Додик након пораза Игора Радојичића најавио је промјене у Градском одбору странке чији ће предсједник бити од данас.

Љубиша Ћосић из СНСД је по први пут директно изабран градоначелник Источног Сарајева. За његовог насљедника на позицији начелника општине Источно Ново Сарајево изабран је Јован Катић из СНСД-а. Повјерење за још један мандат и СНСД-овим кандидатима за начелнике општина Пале и Трново Бошку Југовићу и Драгомиру Гаговићу, као и СДС кандидатима Миловану Бјелици и Боју Гашановићу на Сокоцу и у Источном Новом Сарајеву.

Вољом грађана, СНСД је однио убједљиву у пет локалним заједницама приједорске регије, док је у Крупи на Уни побједио заједнички кандидат коалиције СНСД – ДНС Младен Кљајић. Најевћи триумф доживио је у Приједору гдје је, након 16 година, ова странка добила свог градоначелника, Далибора Павловића.

Према непотпуним подацима у три од седам херцеговачких локалних заједница биће нови начелници - у Билећи,Гацку и Љубињу. У току је обрада података за одборнике.

Борис Јеринић из СНСД-а остаје градоначелник Добоја, а његова странка имаће више од 20 одборника у Скупштини града.
Цензус су још прешла четири политичка субјекта.

Према незваничним резултатима кандидат СДС за градоначелника Бијељине Љубиша Петровић добио је највише гласова 48,2 одсто, док је Мићо Мићић, кандидат Коалиције "Заједно за Семберију" освојио 40,6 одсто гласова. СНСД има највише гласова, 22 одсто  за локални парламент, а одборнике у скупштинским клупама града Бијељина имаће и СДС Семберија-Мићо Мићић, ДЕМОС, СДС, ПДП и СДА.

Према прелиминарним резултатима Градске изборне комисије, у Зворнику је кандидат СНСД-а Зоран Стевановић побиједио у трци за градоначелника тог града. Стевановић је освојио 22.825 гласова, кандидат СДС-а Славиша Влачић 3427, кандидат Уједињене Српске Костадин Васић 2.328, а кандидат ПДП-а Митар Видаковић 1.717 гласова.

Гласачко право искористило је 32.147 грађана, односно 63,63 одсто. Када је ријеч о Градској скупштини, убједљиво води СНСД. Из зворничког СНСД-а су поручили да је велико повјерење грађана потврда да су добро радили, док су из СДС-а истакли да је изборни дан обиљежило низ неправилности.

У Градишци и наредне четири године функцију градоначелника обављаће кандидат СНСД-а Зоран Аџић. У градској скупштини, опозициони блок СДС-ПДП имаће мање одборника него до сада.

На основу 75 одсто обрађених гласова за одборнике у Скупштини општине Фоча, СНСД је у вођству са 30 одсто, док је на другом мјесту СДС са 16,4 одсто гласова, подаци су Општинске изборне комисије Фоча. Од пребројаних 7.127 гласова, СНСД је добио 2.131, а СДС 1.169 гласова. На трећем мјесту је Демос , слиједе ДНС , Социјалистичка партија, Уједињена Српска. На локалним изборима у Фочи право гласа искористило је 9.476 бирача или 57 одсто грађана.

Према најновијим подацима Централне изборе комисије БиХ, у Сребреници Младен Грујичић води у односу на Алију Табаковића.

На основу 50 одсто обрађених бирачких мјеста у Сребреници, Грујичић, кандидат коалиције "Заједно за Сребреницу" има 1.776 гласова, док Табаковић, испред Иницијативе "Моја адреса Сребреница“, има 1.088 гласова.