latinica  ћирилица
16/11/2020 |  14:11 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Мугоша: Црногорском здравственом систему пријети колапс

Црногорском здравственом систему пријети колапс, оцијенио је предсједник Љекарске коморе Александар Мугоша, додајући да се плаши да се са новим мјерама закаснило.
Подгорица (фото:Vijesti online) -
Подгорица (фото:Vijesti online)

Мугоша је појаснио да је колапс здравственог система онај тренутак када не буду могли да помогну свима, чак ни оним најугроженијим.

- Математика је јасна, ако наставимо оваквом динамиком епилог ће бити познат, а грађани морају да знају да број инфицираних директно повлачи већи број заражених љекара и медицинског особља - изјавио је Мугоша.

Он је грађане замолио да од љекара не траже да се правдају за оно што раде на послу.

Мугоша је навео да у сваком тренутку у Клиничком центру Црне Горе дежура око 40 љекара и да ковид криза угрожава здравље нације.

- То није довољно да бисмо адекватно лијечили, да бисмо лијечили све наше грађана који болују од других болести. Ковид криза угрожава јавно здравље и здравље нације - упозорио је Мугоша.

Он је је истакао да је отежан приступ јавном здравству за велики број грађана, па су принуђени да одлазе у приватне болнице.

- Финансијска ситуација у многим породицама је таква да не могу себи да приуште лијечење и имамо ситуације да велики или одређени број грађана нема приступ здравственој заштити - рекао је Мугоша за Телевизију Црне Горе и додао да они који организују скупове треба и то да имају у виду.

Он је рекао и да у Црној Гори има 50.000 пацијената који имају дијабетес и да су онколошки пацијенти, који не могу да живе без терапије, као кардиоваскуларни болесници.

- До сада се 215 инфицираних и обољелих љекара обратило Љекарској комори за помоћ", појаснио је Мугоша и додао да је нажалост изгубљено неколико љекар -

Мугоша је апеловао да Влада и министарства здравља и финансија нађу неки модел да се љекарима и медицинском особљу помогне у тим тренуцима.

Говорећи о новим мјерама, Мугоша каже да се плаши да се са њима закаснило.

- Одговорно тврдим да су масовна окупљања највећи узрок повећаног броја инфицираних, обољелих и нажалост умрлих грађана Црне Горе - оцјењује Мугоша.