latinica  ћирилица
27/11/2020 |  19:37 | Аутор: СРНА

Кривокапић: Нова стратегија у борби против вируса корона

Мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најавио је нову стратегију у борби против вируса корона која, између осталог, предвиђа укидање Националног координационог тијела и укључивање грађана у оцјењивање епидемиолошких мјера.
Здравко Кривокапић - Фото: Facebook
Здравко КривокапићФото: Facebook

- Ићи ћемо у два правца - доносићемо нове мјере и тражићемо њихово стриктно поштовање. Планирамо да спроведемо истраживања међу грађанима и на основу њихових резултата прилагодимо даљи план мјера - рекао је Кривокапић за "Дојче веле".

Он је навео да ће распустити Национално координационо тијело за заразне болести које је до сада управљало борбом против епидемије и да ће бити формирана два стручна тијела - Савјет и Комисија за контролу заразне болести.

"Савјет ће бити формиран при Влади која ће, на основу препорука Савјета, доносити план даљих мјера. Дакле, Савјет ће преузети функцију Националног координационог тијела, а приједлоге мјера ће доносити у сарадњи са комисијом која ће функционисати при Министарству здравља", појаснио је Кривокапић.

Он је додао да ће мјере прво предлагати Институт за јавно здравље, а премијер ће, у договору са члановима Владе, прихватати или одбијати приједлог мјера Савјета.

На питање како ће обезбиједити да грађани поштују мјере, када их сада игноришу, Кривокапић је поновио да ће и њих укључити у оцјењивање мјера.

"Након бурног периода сукоба, превирања и неповјерења, дошло је вријеме да сви заједно схватимо да морамо заједнички да радимо и жртвујемо неке своје обичаје и навике како бисмо осигурали наше здравље и здравље најближих", поручио је Кривокапић. /