latinica  ћирилица
26/12/2020 |  10:44 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Зворник: Радници уз потврду прелазе границу са Србијом (ВИДЕО)

Након погоршања епидемиолошке ситуације, раднике из пограничних подручја, који живе у Србији а раде у Републици Српској, забринуле су спекулације о поновном затварању граница. На њихову срећу то се није десило, а границу данас прелазе тако што прилажу потврду о радном ангажовању. Управо на овај начин, свакодневно, више стотина радника из Лознице и Малог Зворника, без икаквих проблема, стиже на посао у сусједни Зворник.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Око 120 радника највеће зворничке компаније Алумина живи у Србији и свакодневно прелази границу, а предузете мјере због пандемије вируса корона утицале су да током марта и априла највећи дио њих буде онемогућен да долази на посао. За Лозничанку Миру Лазић, која тридесет година ради у компанији, било је то ново искуство и разлог за страх.

- Радили смо и кад је био рат, санкције, бомбардовање, поплаве и друге непогоде и све то вријеме имали смо организован аутобуски превоз и несметано смо прелазили границу. Никада није био проблем да дођемо на посао. Све до марта ове године када се вирус појавио. Нисмо могли прећи границу, извјесно вријеме нисмо могли радити и осим бриге за здравље, нама је била брига и за егзистенцију. Нисмо могли да дођемо на посао ни да имамо здравствену заштиту, пошто смо ми овдје осигурани, а нистамо могли ни код љекара ићи - каже Лазићева.

На Мирину, али и срећу њених колега, надлежни су имали разумијевања, а показали су га потом и представници Влада Српске и Србије, па упркос појачаним мјерама због епидемиолошке ситуације, радницима из пограничних подручја омогућен је прелазак границе уз прилагање потврде о радном ангажовању, коју издаје послодавац.

- На изласку нам траже потврду и провјеравају податке. Свакодневни прелазак није отежан, немамо проблема приликом преласка границе, потврдама је све ријешено - каже Владислав Секулић, инжењер у Сектору за развој компаније Алумина.

Зворничани немају дилему - кажу да би сваки послодавац требало да омогући потребне потврде радницима, а надлежни органи покажу флексибилност и омогуће им несметан прелазак границе.

Без обзира на то што највећи број радника из Србије није могао долазити на посао у марту и априлу, Алумина им је редовно исплатила плате и све друге обавезе, а уједно нико од радника није добио отказ.