latinica  ћирилица
18/02/2021 |  07:48 ⇒ 07:52 | Аутор: СРНА

Италијанском премијеру парламент изгласао повјерење

Нови италијански премијер Марио Драги са сигурношћу је преживио своје прво гласање о повјерењу у парламенту.
Марио Драги (у средини) у Парламенту Италије - Фото: AFP
Марио Драги (у средини) у Парламенту ИталијеФото: AFP

Касно синоћ, 262 од 304 члана Сената у Риму гласали су за владу бившег предсједника Европске централне банке, док је 40 гласало против.

Драги ће се данас суочити са другим гласањем о повјерењу у представничком дому, односно доњем дому италијанског парламента, гдје се такође очекује да ће добити подршку.

Драги је јуче позвао политичаре да уложе заједничке напоре против пандемије вируса корона.

- Данас јединство није опција, већ је дужност - рекао је Драги у свом првом обраћању Сенату, пренијела је агенција ДПА.

Међу циљевима које је представио Сенату у свом 50-минутном говору биле су бржа кампања вакцинације и економске и административне реформе. Он је рекао да су грађани у великој мјери пропатили током пандемије, и да требало да се могу ослонити на институције.

Драги се у свом говору осврнуо на неколико тема, укључујући прилагођавање образовања међународним стандардима, важност европског концепта и улогу Италије као кључне чланице блока.

Он је истакао да ће се планови за распоређивање око 210 милијарди евра ЕУ за помоћ у борби против вируса корона користити у складу са захтјевима блока, са фокусом на омладину и социјалну једнакост.

Претходна влада Ђузепеа Контеа пала је након спора са коалиционим савезником због коришћења средстава ЕУ опоравак од кризе настале усљед пандемије вируса корона.

Драги је одабрао 23 министра из цијелог политичког спектра, као и низ кључних технократа, с циљем уједињења Италије у вријеме двоструке кризе, здравствене и економске.