latinica  ћирилица
18/02/2021 |  17:56 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Цвијановић: СПЦ увијек била уз свој вјерујући народ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Његовом преосвештвенству митрополиту загребачко-љубљанском Порфирију избор за патријарха Српске православне цркве, уз искрену жељу да учини све што је у његовој моћи за добробит Цркве и народа.

Цвијановић је истакла да је Српска православна црква увијек била уз свој вјерујући народ, његов поуздан духовни и морални ослонац и достојанствено пролазила кроз различита искушења, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

- Увјерена сам да су православни вјерници добили достојног насљедника блаженопочившег патријарха Иринеја и да ћете, својом мудрошћу и отвореним приступом, успјешно водити православни народ - навела је Цвијановић у честитки.

Цвијановић је у своје и у име српског народа из Републике Српске митрополиту Порфирију честитала избора на патријарашки трон.

Предсједница Републике изразила је увјерење да ће новоизабрани патријарх достојно и савјесно обављати повјерену му часну дужност, наставити да јача јединство и саборност СПЦ-а и бити снажан заштитник и чувар традиције и идентитета.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран је данас у Београду на Светом архијерејском сабору за 46. патријарха српског.