latinica  ћирилица
14/04/2021 |  16:09 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Кошарац: Oдобрен извоз садног материјала на руско тржиште

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац потврдио је да је Руска Федерација одобрила наставак извоза садног материјала из БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Наши интензивни преговори са руском страном резултирали су позитивним вијестима за домаће пољопривреднике. Компанија Пољоагро из Шамца добила је "зелено свјетло" за наставак извоза садница воћа на руско тржиште, након што су инспектори Руске агенције за фитосанитарни надзор утврдили да је ова компанија испунила све услове за наставак извоза - навео је Кошарац.

Он је додао да је произвођачу садног материјала "Пољоагро" из Шамца у овој години одобрен извоз 500.000 садница јабуке и 300.000 садница брескве на руско тржиште, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

- Вриједност уговореног посла већа је од милион евра, а посебно ме је охрабрила чињеница да је ова компанија у 2021. години обезбиједила већу количину садница намијењених руском тржишту у односу на прошлу годину - нагласио је Кошарац.

Он је позвао све произвођаче садног материјала у БиХ да се путем Управе за заштиту здравља биља БиХ обрате захтјевом за извоз својих производа на тржиште Руске Федерације.

- Цијенећи домаће потенцијале и перспективу за производњу садног материјала, важно нам је да унаприједимо посао и јачамо спољнотрговинску размјену са Руском Федерацијом. Отварањем нових тржишта штитимо домаћу производњу и дајемо шансу нашим пољопривредницима за наставак и развој пословања - поручио је Кошарац.