latinica  ћирилица
21/12/2021 |  08:43 ⇒ 10:12 | Аутор: РТРС

Пројекција филма "Јени, мало свјетло са запада" одржана у Бањалуци (ВИДЕО)

Кинотека Републике Српске и Матична библиотека Источно Сарајево организовали су синоћ у Арт биоскопу Културног центра у Банског двора у Бањалуци промоцију документарног филма "Јени, мало свјетло са запада", редитеља Слободана Симојловића.
Гости Јутарњег програма - Фото: РТРС
Гости Јутарњег програмаФото: РТРС

Филм је снимљен према књизи "Ратни дневник Пале 1993-1995" коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио је академик Мирко Шошић.

Књига представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на овим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала у Палама све до 1995. године.

- Филм "Јени, мало свјетло са запада" је круна овог нашег великог посла и мислим да ће свако ко га погледа бити дирнут - истакла је Љиљана Кнежевић, директорица Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Документарни филм прати књигу-дневник и боље нас упознаје са Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама.

- Књига је врло непристрасна и у то ће се увјерити сви који је прочитају. На жалост, немамо више издања на српском језику, али се надамо да ћемо обезбиједити средства за штампање још једног издања - додала је Кнежевићева.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић нагласио је да иако се књига зове "Ратни дневник Пале 1993-1995", филм је у потпуности антиратни јер говори о подухвату и храбрости једне жене са запада.

- Јени Лигтенберг дошла је на Пале 1993. године носећи хуманитарну помоћ, не вјерујући западним медијима о догађањима на овим просторима. Остала је током цијлог периода рата радећи у ратним болницама на подручју српског Сарајева - истиче Лаловић.

Редитељ филма Слободан Симојловић истиче да је ријеч о идентитетском филму, на који је, како каже, врло поносан.

- Сваки дневник је инспиративан, поготово у времену гласноговорништва и ПР-ова, гдје постоји само јавна ријеч. У дневнику је та ријеч увијек лична и интимна. Човјек који води дневнику увије моралне дилеме рјешава сам са собом и зато је такво штиво увијек интересантно - додао је Симојловић.

Он наглашава да је овај пројекат веома важан, прије свега, јер је Јени из свог удобног живота прешла у немирни ратни живот на овим просторима.

- Резултат тога је да ће остати у срцима и сјећању хиљада људи којима је помогла у Републици Српској - закључио је Симојловић.