latinica  ћирилица
13/03/2022 |  12:50 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Уникредит банка: Суд није цијенио материјалне доказе

Предмет у вези са предузећем "Битминер факторy" д.о.о. из Градишке и Уникредит банке Бањалука достављен је бањалучком Вишем привредном суду ради одлучивања о жалбама тужиоца "Битминер факторy" и тужене банке.
Уникредит банка (Фото: unicreditbank-bl.bа) -
Уникредит банка (Фото: unicreditbank-bl.bа)

Да би била јаснија слика о предмету спора, из Уникредит банке наводе да тужилац тврди да је гашењем рачуна у овој банци онемогућена реализација ИЦО пројекта, јер је број трансакционог рачуна отвореног у овој банци био дио токена и/или тзв. паметних уговора, те да је непромјењив због технологије израде.

- Да је ријеч о нетачностима, својим доказима то потврђује и сам тужилац јер је доставио суду на увид чињенице и доказе да је извјесно друштво из Италије продавало БМФ токене од првог дана ИЦО пројекта док предузеће тужиоца није ни основано и то преко својих рачуна, чиме се додатно поништава теза о битности само једног рачуна у пројекту, те да је то друштво прикупило више од 90 одсто свих уплата што улогу тужиоца у самом пројекту миноризује. И сам тужилац предочава суду кроз доказни поступак да је ово друштво било носилац продаје токена унутар пројекта уз, наглашавамо, нејасну улогу тужиоца, и потребе власника ИЦО пројекта за постојањем и кориштењем рачуна у Републици Српској - навели су из Уникредит банке.

У овој банци Срни је речено да се основни приговор у жалби ове банке односи на законитост првостепене пресуде, коју је донио Окружни привредни суд у Бањалуци.

- Прије свега, важно је објаснити неколико чињеница у вези са ИЦО пројектом и тужиоцем у овом поступку. Тужилац, привредно друштво 'Битминер факторy' д.о.о. Градишка, основано је 26. јула 2018. године од четири италијанска држављанина, уједно и оснивача друштва 'Битминер факторy' Италија, који су идејни творци и власници ИЦО пројекта за који тужилац тужбом тврди да је његов. У жалбеном процесу указали смо на бројне нелогичности и невјеродостојност документације коју је сачинило друштво 'Битминер факторy' и исправа које су сачинили регулатори и учесници у пројекту и поступку. С тога, имамо чврсте и доказане разлоге да сумњамо у вјеродостојност самог ИЦО пројекта који је предмет пресуде, као и власништво над истим од предузећа 'Битминер факторy' д.о.о. Градишка - истакли су из Уникредит банке наглашавајући да је ријеч о, како кажу, класичној ИЦО превари.

Из ове банке наводе да је као доказни материјал у жалби приложена оригинална документација пројекта која је била доступна на интернету, а након тога обрисана из њима непознатних разлога.

Из Уникредит банке наводе да је Бизнис планом предвиђено да је ИЦО пројекат започет у мају 2018. године, а окончан 30. септембра исте године, док је за вријеме трајања пројекта 26. јула исте године основано предузеће "Битминер факторy" д.о.о. Градишка.

- Такође, ако узмемо у обзир да је рачун у банци затворен 19. октобра 2018. године, те да нису обустављена или враћена средства на рачун предузећа за вријеме његовог трајања, односно до 30. септембра 2018. поставља се питање на који начин је банка могла утицати на успјешност већ окончаног пројекта - рекли су у Уникредит банци, додавши да је и даље непознаница које су намјере оснивања овог предузећа у Републици Српској само два мјесеца прије окончања пројекта.

Коментаришући првостепени поступак, из Уникредит банке истичу да током овог поступка нису са довољно пажње цијењени или уопште нису цијењени материјални докази, те да је тешко прихватити да је Окружни привредни суд поступао са дужном и довољном пажњом приликом анализе материјалних доказа које је доставио тужилац.

На питање да прокоментаришу вјештачење у овом поступку, они су навели да су проведена два вјештачења, информационо-комуникацијско и економско.

Према њиховом мишљењу, информационо-комункацијским вјештачењем могло је бити утврђено са много више чињеница и озбиљнијим приступом, а што је у току жалбеног поступка утврдио њихов тим, док економско вјештачење сматрају још мање вјеродостојним.

- Имамо разлога да сумњамо да претпоставка вриједна 88 милиона америчких долара, није резултат стручног знања, науке, нити искуствена, јер у БиХ нити један такав ИЦО није операционализован, односно вјештак у таквом послу није поступао у било коме својству, поготово вјештачио - наводе из Уникредит банке.

Првостепена пресуда Окружног привредног суда у Бањалуци, којом је одлучено да Уникредит банка треба предузећу "Битминер факторy" д.о.о. из Градишке да плати 256 милиона КМ на име одштете и изгубљене добити, заснована је на изјештају вјештака економске струке Дијане Остић у којем је наведено да ће поменуто предузеће уложити 80 милиона долара у изградњу енергетских објеката у Републици Српској.

У процјени судског вјештака наведено је да је "добит коју би тужилац остварио, да је у складу са пројектом исте уложио на начин како је то описано Бизнис планом, односно 80 одсто средстава улаже у производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије, водећи рачуна о закљученим уговорима са 'Електропривредом Републике Српске', као и о стопи приноса код улагања у изворе обновљиве енергије, а преосталих 20 одсто у хардверску имовину за израду дигиталног простора, износи 266.591.010,68 КМ".

Из Министарства енергетике и рударства Републике Српске Срни је раније потврђено да "Битминер факторy" д.о.о. Градишка није тражио концесију за изградњу енергетских објеката.

Коначну ријеч о овом предмету даће Виши привредни суд у Бањалуци, гдје је у току другостепени поступак.