latinica  ћирилица
11/04/2023 |  20:10 | Аутор: СРНА

Италија: Ванредно стање због прилива миграната

Италијанска влада објавила је данас да је увела ванредно стање због миграција након "наглог пораста" прилива миграната преко Средоземног мора, наводи се у саопштењу.
Италијанска обална стража спасила мигранте (Фото: EPA/ITALIAN COAST GUARD HANDOUT) -
Италијанска обална стража спасила мигранте (Фото: EPA/ITALIAN COAST GUARD HANDOUT)

Ванредно стање ће бити подржано почетним финансирањем од пет милиона евра, саопштило је Министарство за море и цивилну заштиту, и трајаће шест мјесеци.

- Нека буде јасно, ми не рјешавамо проблем, рјешење може зависити само од одговорне интервенције ЕУ - рекао је Нело Мусумечи /Нелло Мусумеци/, министар цивилне заштите.

Ова мјера ће омогућити влади Ђорђе Мелони да брже врати оне којима није дозвољено да остану у Италији, чиме ће се повећати налози за идентификацију и протјеривање, рекао је извор из владе.

Влада, која је на функцији од октобра, обећала је да ће обуздати масовну имиграцију, али је око 31.300 миграната стигло у Италију од почетка године, показују подаци Министарства унутрашњих послова, у односу на око 7.900 у истом периоду прошле године.

Обалска стража јуче је предводила спасилачке операције у којима су учествовала два брода са укупно 1.200 људи, а добротворне групе су такође удружиле напоре за спасавање живота на мору.

Послије смртоносног бродолома у јужном италијанском региону Калабрији крајем фебруара, Мелонијева је позвала ЕУ да учини више на заустављању илегалне имиграције, пошто је пооштрила затворске казне за кријумчаре људи.

- Исправно је да Министарство унутрашњих послова и институције треба да имају посебна овлашћења да се позабаве и управљају сложеним феноменом који оптерећује неке јужне регионе - рекао је гувернер Калабрије Роберто Окијуто у саопштењу.