latinica  ћирилица
27/08/2023 |  15:12 ⇒ 28/08/2023 | 10:28 | Аутор: РТРС

Смолућа - друга најзначајнија хуманитарна операција Војске Републике Српске (ВИДЕО)

Некадашњи припадници јединица Војске и Полиције Републике Српске које су пробиле коридор до Смолуће, окупили су се данас на Пањику изнад Прибоја, поводом 31 године од пробоја тог коридора.
Лопаре - Фото: СРНА
ЛопареФото: СРНА

Некадашњи војни командант Смолуће генерал Будимир Гаврић изјавио је да је војна акција "Смолућа" друга најзначајнија хуманитарна операција Војске Републике Српске.

- Изведена је једном бриљантном операцијом да би се спасило око 7.600 цивила који су били у окружењу у Смолући. Акција је изведена без великих губитака на нашој страни - рекао је Гаврић.

Предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић рекао је да су се окупили на Пањику код споменика гардистима и комаданту "Гарде Пантери" како би симболично обиљежили 31 годину од пробоја коридора до Смолуће.

Он је навео да је данас први пут свештеник служио парастос за 16 бораца погинулих у пробоју, додајући да је ово урађено на иницијативу породица погинулих.

Цвијетиновић је рекао да је данас на Пањику било много омладине, те да је договорено да ово обиљежавање пррерасте у традицију.

Крајем августа 1992. године у операцији Војске Републике Српске ослобођено је више од 7.000 становника Смолуће, Потпећи и Тиње, који су били у окружењу непријатељских муслиманских паравојних формација.

Српски становници ових села, који су четири мјесеца били без хране, воде и струје, извучени су на слободну територију.

У операцији ослобађања коју је водио Источно-босански корпус Војске Републике Српске, између осталих, учествовале су бијељинска лака пјешадијска бригада - Гарда "Пантери" и Прва озренска бригада.

Тродневна акција почела је 26. августа 1992. године, а учествовало је више од 450 војника.