latinica  ћирилица
07/12/2023 |  11:06 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Јубиларни 30. Ђурђевдански фестивал 17. маја, у току пријаве на конкурс

Јубиларно тридесето издање Ђурђевданског фестивала биће одржано 17. маја наредне године на великој, специјално дизајнираној сцени у спортској дворани Борик у Бањалуци, уз присуство публике и у директном преносу на Радио-телевизији Републике Српске.
30. Ђурђевдански фестивал - Фото: РТРС
30. Ђурђевдански фестивалФото: РТРС

Подсјећамо, оганизациони тим Фестивала објавио је јавни позив за композиције и извођаче.

На конкурс за извођаче, према пропозицијама Фестивала, могу се пријавити дјеца доби од 8 до 12 година. Тим Фестивала ће младим интерпретаторима, који задовоље пропозиције конкурса, додијелити одговарајаће композиције, снимити пјесму, обезбиједити пратећу плесну групу и кореографију на финалној вечери, али и помоћи при реализацији музичког ТВ спота.

Дјецу пријављују родитељи, а осим пријаве која се шаље путем електронске поште потребно је послати и аметерски видео снимак извођења било које поп или дјечије пјесме.

Младе интерпретаторе могу предложити и аутори композиција који своје ауторске пјесме кандидују за најбољу дјечију композицију 2024. године. Основни критеријум за композиторе је да пјесма није већ извођена или званично објављена.

Фестивал ће поводом 30. рођендана најбоље пласираним композиторима и извођачима обезбиједити вриједне награде, а свим ауторима одабраних композиција биће исплаћен хонорар.

Све услове и формуларе за пријаве извођачи и композитори могу пронаћи на званичном сајту Фестивала: djeca.rtrs.tv.

Пријаве се шаљу на мејл адресу: djurdjevdanskifestival@gmail.com

Рок за пријаву композиција и извођача је 31. децембар 2023. године.

Ђурђевдански фестивал је највећи фестивал дјечије ауторске музике у Југоисточној Европи и други фестивал оваквог типа на Старом континенту. Како је ово је јубиларно издање, Фестивал и његови учесници биће промовисани и у региону, поготово у земљама из којих сваке године долази највише младих извођача и комозитора.

Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме одржава се од 1994. године. На Фестивалу је до сада премијерно изведено више од 500 композиција, а наступило је више од 540 талентованих малишана. За 29 година постао је најреспектабилнији фестивал дјечије пјесме у Југоисточној Европи, али и генерално на нашем континенту.

Дугогодишња традиција, квалитет композиција и извођача, модерна сценографија, медијска пажња, образовни и културни аспект, међународна културна сарадња и добра организација су само неки од елемената који оправдавају такве тврдње. Ђурђевдански фестивал је увелико превазишао пројектовани циљ Радио-телевизије Републике Српске, као организатора и постао препознатљив дјечији музички бренд Бањалуке, Републике Српске и БиХ.