latinica  ћирилица
14/02/2024 |  10:41 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

Вишеград: Никада не заборавити борце који су животе дали за слободу српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска обиљежава Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, у којем су живот дала 23.752 припадника Војске и полиције Српске, и 220 година од подизања Првог српског устанка. Централно обиљежавање одржано је у Вишеграду. У манастиру Добрун служен је парастос погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата и погинулим устаницима.
Парастос у манастиру Добрун - Фото: РТРС
Парастос у манастиру ДобрунФото: РТРС

Српски народ никада не смије да заборави борце Војске Републике Српске који су животе дали за слободу српског народа на овим просторима. Демобилисани борац Небојша Кнежевић истиче са поносом сјећа свог ратног пута и својих сабораца.

- Сваки ратни дан био је упечатљив. Било је тешко, али успјели смо у овоме што смо зацртали. Створили смо Републику Српску нашом борбом - рекао је Кнежевић. 

Премијер Радован Вишковић поручио је да се у Вишеграду поклања сјенима оних који су отргли српски народ од раља окупатора прије 220 година и одаје почаст борцима који су за слободу Срба у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату дали оно што је најсветије - свој живот.

- И данас се атакује на српски народ, не само у БиХ, него и на Космету, да ни Србија није поштеђена напада, уцјена и условљавања. Поједини настоје да од Републике Српске одузму имовину, која јој припада мировним споразумом, како би постала празна љуштура. Због чега, да бисмо ми данас у миру били добри момци неким амбасадорима и амбасадама и да им поклонимо ово што је крвљу плаћено и стварано? Никад"! - поручио је Вишковић.

Фото: РТРС

Навео је да је око 30.000 бораца уткало живот у Републику Српску и нема човјека који обавља било коју фунцкију који би на дневни ред поставио питање имовине.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, Србије Дејан Антић каже да је Српска гарант постојања Срба на овим простортима, а да је Вожд Карађорђе у вријеме Првог српског устанка стигао до Манастира Добрун.

- По истом моделу 200 година касније борци ВРС успјели су да одбране Републику Српску. Лажу они који кажу да је Српска настала у рату. Република Српска је настала у миру као одговор на процес деконститузације српског народа у БиХ - нагласио је Антић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић поручио је да српски народ никада не смије да заборави своје борце. Прије 220 година, донесена је и судбоносна одлука у Орашцу о подизању Првог српског устанка који је означио процес ослобађања и стварања савремене српске државе.

- Имамо моралну и божију обавезу да се сјећамо тих људи и да у молитвеној тишини евоцирамо успомене на њих. Све док то радимо, они ће живјети вјечно - поручио је Остојић.

Обиљежавање Дана бораца и 220 година од Првог српског устанка настављено је пригодном академијом у Дому културе "Иво Андрић". Организатори ове манифестације су Борачка организација Српске и Одбор Владе за његовање традиције ослободилачких ратова.

Фото: РТРС

. У манастиру Добрун служен парастос погинулим борцима (Фото: РТРС)

Парастос у манастиру Добрун (Фото: РТРС)

Парастос у манастиру Добрун (Фото: РТРС)