latinica  ћирилица
09/03/2024 |  08:48 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Опрез због повећаног броја бициклиста и мотоциклиста

Саобраћај је у Републици Српској и ФБиХ умјереног интензитета и одвија се по углавном сувим коловозима, а повећан је број бициклиста и мотоциклиста, посебно у градским зонама, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

Учестала је појава одрона на путевима кроз усјеке и клисуре где је потребна посебна опрезност.

У току је рушење тунелске цијеви на дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина, због чега је саобраћај на овој дионици обустављен. Предвиђено је да радови трају до краја овог мјесеца, а за то вријеме путничка и теретна возила до 20 тона користе алтернативни правац Трново-Гребак-Устиколина-Фоча. Путничка возила, као и теретна возила до 12 тона, могу користити и правац Сарајево-Рогатица-Устипрача-Горажде-Фоча.

Због оштећења моста на магистралном путу Саставци-Устипрача саобраћај се одвија једном траком, а регулише га привремено постављена сигнализација. На мосту је забрањен саобраћај за возила чија дозвољена маса прелази 12 тона.

Због реконструкције дионице магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/-Хум/Шћепан Поље/, измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Ради укључивања и искључивања механизације ангажоване на изградњи ауто-пута на коридору "Пет це" од моста Руданка, укључујући мост, до тунела Путниково брдо два, измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој.

Због радова, на магистралном путу Рача-Бијељина у рејону Балатуна, саобраћа се успорено, једном траком. На истом путном правцу, због оштећења коловоза и повећане фреквенције теретних возила, неопходна је опрезна вожња, прилагођена стању и условима на путу.

До 12. маја ради извођења бушачко-минерских радова биће привремено обустављен саобраћај на магистралном путу Сарајево-Фоча, дионица Трново-Миљевина у кањону ријеке Бистрице између 7.00 и 16.00 часова два пута по пет-седам минута.

Због бушења и минирања на каменолому "Грапска-Костајница" у мјесту Костајница, град Добој, биће привремено обустављен саобраћај на дионици регионалног пута Добој-Модрича, у мјесту Костајница до 29. марта.

На регионалном путу Разбој-Руданка, на локацији превој Љескове воде, због радова, саобраћај се за путничка возила одвија успорено, док се теретна возила преусмјеравају на алтернативни правац преко Јелаха.

Због рехабилитације магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице, и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола измијењен је режим у одвијању саобраћаја. Режим у одвијању саобраћаја измијењен је и због изградње кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона, на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника.

На Мосту краља Александра у општини Рудо на путном правцу Бродар-Рудо забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на час.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта, саобраћај се одвија успорено.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На дионици регионалног пута Мачковац-Пипери забрањено је одвијање саобраћаја за теретна возила због оштећења моста у Мачковцу.

Због радова на мосту на улазу у Сански Мост из правца Кључа, код Воденог парка, саобраћај је обустављен и преусмјерен на обилазни правац.

У току су и радови на улазу у Неум /Столац-Неум/ због чега је саобраћај обустављен и преусмјерен на постојећу обилазницу /Дубровачка улица/.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.