latinica  ћирилица
13/03/2024 |  07:09 ⇒ 11:01 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Запад немоћан пред јединством руског народа

Западне земље су, након почетка специјалне војне операције у Украјини, мислиле да заврше са Русијом, али су се суочиле са немоћи пред јединством руског народа, стабилношћу руског финансијско-економског система и растућим способностима Оружаних снага, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Према његовим ријечима, неке западне елите не желе да имају тако огромну земљу у сусједству и сматрају да би било боље да је распарчају. Како је навео, западне земље су се чак обрадовале након почетка специјалне операције и вјеровале да ће успјети да заврше са Русијиом уз помоћ санкција, западног оружја и руку украјинских националиста.

- Одатле је и настао слоган – нанијети стратешки пораз Русији на бојном пољу. Али касније је дошло сазнање да је то мало вјероватно, а још касније – да је немогуће. И дошло је до схватања да умјесто стратешког пораза се суочавају са немоћи. Притом, са немоћи, упркос чињеници да су се ослањали на моћ свемоћних Сједињених Држава. Суочили су се са немоћи пред јединством руског народа, пред фундаменталним основама руског народа, финансијско-економским системом, његовом стабилношћу и пред растућим способностима Оружаних снага Руске Федерације - истакао је Путин у интервјуу новинару Дмитрију Кисељову за телевизију Русија 1 и агенцију РИА Новости.

Упитан о могућности да ли је могућ поштени договор са Западом, Путин је рекао да не вјерује никоме, али да су Русији потребне гаранције и оне морају бити прецизиране.

- Не желим ово да кажем, али никоме не вјерујем. Али гаранције су нам потребне. И гаранције морају бити прецизиране, оне морају бити оне које би нама одговарале, у које ћемо повјеровати. О томе се ради - објаснио је руски лидер.

Путин је напоменуо да је "сада вјероватно преурањено јавно говорити о томе шта би то могло да буде".

- Али сигурно нећемо дозволити себи да нас обману никаквим празним обећањима - рекао је он.

Предсједник је објаснио да преферира да се “"руководи чињеницама, а не добрим жељама и разговорима о томе како се свима може вјеровати".

- Схватате, када доносите одлуку на таквом нивоу, степен одговорности за посqедице донијете одлуке је веома висок. Према томе, нећемо радити ништа што не одговара интересима наше земље - нагласио је он.

Коментаришући противријечности које су настале унутар западне заједнице, руски предсједник је додао да се Русија неће бавити расколима на Западу.

- Не намјеравамо да се бавимо расколима, они ће то сами сјајно урадити. Али ћемо, несумњиво, настојати да се наши интереси поштују - рекао је предсједник Русије.

Убрзавање руске економије

Путин је додао да одбрамбена индустрија убрзава руску економију, али да је по том питању неопходно одржавати равнотежу и развијати производњу цивилних производа.

- Расходи за одбрану убрзавају економију, чине је енергичнијом, али овдје, наравно, постоје ограничења, ми то схватамо. То је вјечно питање – шта је исплативије – оружје или нафта – на то мислимо, иако понављам, чак и наша савремена одбрамбена индустрија је добра, јер не само да индиректно утиче на цивилну индустрију и производњу, већ и, користећи иновације потребне за одбрану, користи те иновације за производњу цивилних производа. То је изузетно важна ствар - оцијенио је Путин.

Шеф државе је рекао да за вријеме СССР-а "нико није рачунао" трошкове у сектору одбране и "није тежио ефикасности".

Он је подсјетио да су за вријеме Совјетског Савеза расходи за одбрану "износили око 13 одсто БДП-а земље", док ове године у Русији износе 6,8 одсто, према статистици Стокхолмског међународног института за истраживање мира. Путин је додао да су у односу на прошлу годину расходи за одбрану порасли за 2,8 одсто, али да такво повећање није критично.

- Потребно је да за сваку рубљу уложену у одбрамбену индустрију максималан повратимо уложено - закључио је шеф државе.