latinica  ћирилица
13/03/2024 |  08:06 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Бодирога и Мазалица: Без датума почетак преговора БиХ са ЕУ не значи много (ВИДЕО)

Претходну посланичку расправу актуелне сједнице Народне скупштине Републике Српске за наш Јутарњи програм анализирали су посланици СДС-а Огњен Бодирога и СНСД-а Срђан Мазалица.
Огњен Бодирога и Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Огњен Бодирога и Срђан МазалицаФото: РТРС

Када је ријеч о потврди да ће БиХ добити сагласност на почетак преговора са Европском унијом, Мазалица је додао да је он велики песимиста, јер сматра да од стране Бошњака увијек стижу опструкције, ма какав договор био у питању.

- Без датума формални почетак преговора БиХ са ЕУ не значи много. То је, само симболична порука која је везала БиХ што више уз ЕУ - наводи Мазалица.

Бодирога је на ову тему прокоментарисаo да је БиХ добила статус, између осталог, због свих дешавања у свијету.

У даљој расправи, Бодирога је истакао, да је по њему, нешто најкорисније што се јуче десило, везано за породични закон.

- Имамо двије неправде које трпе мајке које су остале без мужева у протеклом рату, као и дјеца погинулих бораца. Ми смопредложили да се промијени једа члан у породичном закону, да се прилагоди закон о пензијско и инвалидском осигурању, са та два члана рјешава се 25 жена које трпе неправду све ове године. Огријешили смо се о дјецу погинулих бораца, која немају запослење. Таква дјеца самим губитком јединог родитеља, односно мајки, губе сва права на пензије или било какву социјалну помоћ и неријетко остају на улици. Такав проблем немају дјеца ни у Федерацији ни у Хрватској - наводи Бодирога.

Посланик СНСД-а Мазалица, прокоментарисао је да је било доста пројеката, од стране Завода за запошљавање, када је ријеч о дјеци погинулих бораца.

Истакао је и иницијативу СНСД-а, када је ријеч о Измјени кривичног закона, односно брисању дијела који се односи на закон у којем се помиње родни идентитет.

Повећање цијене електричне енергије, свакако је била једна тема посланичке расправе.

- Као човјек из те струке знам шта је све потребно да дође до дистрибуције електричне енергије. Сви плаћају исту цијену до 500 киловата, а ако се премаши та цифра, та разлика се плаћа - наводи Мазалица.