latinica  ћирилица
13/03/2024 |  11:45 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Бесплатни прегледи на УКЦ поводом обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома (ВИДЕО)

Поводом обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома, љекари Клинике за очне болести Универзитетског-клиничког центра организовали су акцију бесплатног скрининга глаукома за све заинтересоване грађане.
УКЦ прегледи - Фото: Уступљена фотографија
УКЦ прегледиФото: Уступљена фотографија

- Једино правовременим скринингом и једино правовременом дијагностиком можемо да се усмјеримо на све терапијске модалитете у лијечењу наших пацијената - истакла је начелница Клинике за очне болести Милка Мавија.

Навела је да је глауком тихи убица вида и у свијету све више пацијената оболијева од ове болести.

- Само правовременим скринингом и правовременом дијагностиком можемо да се усмјеримо на све терапијске модалитете лијечења. Од јутрос од 8:00 часова па до сада прегледано је више од 90 пацијената и код њих шест већ су утврђене све оне аномалије које највјероватније указују на глауком. Они су заказани за додатна испитивања која ће се врло обрзо обавити - изјавила је Мавија.

Универзитетско - клинички центар Српске седмично обавља бесплатне љекарске превентивне прегледе становника којима се жели указати на значај и могућност превенције обољења и раног откривања разних обољења.

- Желимо да укажемо на њихов значај и могућност превенције обољењ,а па и раног откривања разних обољења када постоји могућност њиховог потпуног изљечења - истакао је Владо Ђајић генерални директор УКЦ-а Републике Српске.

Овогодишња тема Свјетске седмице глаукома је "Уједињење за свијет без глаукома", чији је циљ подизање свијести о овој болести.