latinica  ћирилица
13/03/2024 |  11:51 ⇒ 14:45 | Аутор: РТРС

Синдикат правосуђа не одустаје од својих захтјева; Преговори са ресорним министарстом у петак (ВИДЕО)

Представници Синдиката правосуђа Републике Српске позвани су у петак, 15. марта, на разговор у Министарство правде. Не буду ли њихови захтјеви за повећање плате испуњени могуће је, кажу, да штрајк запослених у правосуђу буде и интензивнији.
Основни суд Бањалука - штрајк - Фото: РТРС
Основни суд Бањалука - штрајкФото: РТРС

Синдикат правосуђа Републике Српске петнести дан је у штрајку. Кажу да неће одустати од својих захтјева. Предсједник синдиката Синиша Петровић навео да је рјешење о минималном процесу рада мимо закона, као и предложена суспензија за раднике који штрајкују.

- Својим захтјевима радници се боре за своју голу егзитенцију, за повећање плата које су, кад се одбије све око 870 КМ што је у овом тренутку заиста срамота - сматра Петровић.

Сања Топић, која је запослена у Основном суду у Бањалуци, каже да дневно имају преко 1.000 захтјева које треба реализовати и да су сви на чекању док се не испуне услови. Спремни су, каже, на преговоре са ресорним министарством.

- Суд прима преко 1.000 странака дневно. Нас сав посаочека кад се све ово заврши, а 15 дана не радити је заиста пуно. Ми ово нисмо урадили из не знам каквих разлога, наша плата је..да тражимо само минимум - каже Топићева.

Фото: РТРС

Ресорни министар Милош Букејловић потврдио је да су представници Синдиката правосуђа позвани у петак на преговоре како би се покушало пронаћи компромисно рјешење.

- Истичемо да сви радници у правосуђу Републике Српске раде тежак и одговоран посао, као и да је ресорно министартво увијек имало разумијевања према запосленима али и њиховим представницима у синдикату. Обацујемо тврдње да се на административне раднике врши притисак у вези са штрајком - поручио је Букејловић.

Подсјећамо, три главна захтјева синдиката јесу усклађивање процента повећања плата свих запослених у складу са процентом повећања плата носилаца правосудних функција, и по истом основну обрачунавања право на регрес, топли оброк и минули рад.