latinica  ћирилица
13/03/2024 |  12:19 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Стевандић: Потврђена оптужница против Васића политичка и осветничка (ВИДЕО)

Предсједник Народне скуштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је потврђена оптужница Тужилаштва БиХ против посланика СДС Драгомира Васића политичка и осветничка.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Суд БиХ је водио поступак истраге, који је трајао 17 година у случају Васића, анализирајући период од 1993. до 1995. године. За тих 17 година, од угрожавања његових људских права, те права његове породице, малтретирања њега, завршило се тако што је ослобођен по свим оптужбама. Оно што се сада десило јесте да се подиже оптужница против њега - каже Стевандић на конференцији за новинаре у Народној скупштини Српске.

Поновио је да је политичка позадина оптужнице против Васића евидентна и монтирана.

- Свјесно се иде на угрожавање свих људи, који представљају некакву кичму националне политике. Васић је управо чинио кичму те политике. Овим се упућује јасна порука, да сви Срби, који имају било какав ауторитет су на мети суда и тужилаштва - истакао је Стевандић.

Стевандић каже да је Васић критиковао рад Суда БиХ, те сматра да је ово њихова осветничка оптужница.

Подсјећамо, Суд БиХ одбио је приговоре и потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против посланика СДС-а Драгомира Васића која га терети за ратни злочин над бошњачким становништвом у Зворнику и околини 92. године.

Васић је правоснажно ослобођен оптужби 2021. али је Тужилаштво двије године касније поново подигло оптужницу.