latinica  ћирилица
13/03/2024 |  12:55 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

У Вишеграду обиљежена годишњица смрти Иве Андрића

Поводом годишњице смрти нашег јединог нобеловца, Иве Андрића, професори и ученици Средњошколског центра из Вишеграда, који носи његово име, положили су цвијеће на његове споменике код вишеградске ћуприје и у Андрићграду.
Родна кућа Иве Андрића - Фото: РТРС
Родна кућа Иве АндрићаФото: РТРС

Добитник Нобелове награде за књижевност и један од најпознатијих писаца с простора бивше Југославије, Иво Андрић, преминуо је прије 49 година 1975., а иза себе је оставио велики књижевни опус.

- Овај час посветили смо сјећању на нашег великана и нобеловца Иву Андрића који је постао симбол нашег града и наше школе. Сви ученици знају датуме рођења и смрти и радо учествују у обиљежавању тих датума - рекла је Дијана Инђић Милошевић, професор српског језика и књижевности.

Навела је да "кроз књижевна дјела радо учествују у анализи и враћају се стално Андрићу и његовим јунацима.

- Кроз наш рад упознати смо са многим дјелима Иве Андрића .Читали смо и раније "На Дрини ћуприју" , међутим сада поново кроз пројекат "Наум" оживљавамо ликове из његових романа конкретно из романа "На Дрини ћуприја". Живимо у овом граду имамо и ту привилегију, а и што ћемо уз помоћ професора сигурно направити један добар пројекат - каже Емилија Шупић, ученица.