latinica  ћирилица
13/03/2024 |  14:55 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

ПДП: Прогон Драгомира Васића - још један пораз правосуђа БиХ

Покретање новог поступка и наставак вишегодишњег малтретирања народног посланика Драгомира Васића пред Судом БиХ представља још један пораз правосуђа БиХ, рекао генерални секретар ПДП-а Ненад Вуковић.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Неки ће можда рећи да се не треба мијешати у рад правосуђа, међутим, поставља се питање како да не станемо у заштиту човјека кога Тужилаштво БиХ и Суд БиХ буквално прогањају годинама без реалног основа у свим досадашњим тврдњама - поручује Вуковић.

Он је навео да ће Вуковић доказати своју невиност.

- Уважавајући чињеницу да Васић поштује институције и правни поредак и вјерујући да ће опет доказивати своју невиност, дајемо му пуну подршку да скупи снагу и, као и до сада, достојанствено и аргументовано покаже да је и ова оптужница тенденциозна и без основа - истакао је Вуковић.

Каже да овај случај класичног правосудног прогона, преточен у седмогодишњи процес против некога ко је био припадник МУП-а или ВРС, није једини који завршава с једне стране ослобађајућом пресудом, а са друге стране са озбиљним посљедицама по оптужене и њихове породице. 

- Због тога остаје отворено питање да ли ће икада одговарати тужиоци који униште године живота невиним људима или судије које потврђују оптужнице које падају послије исцрпљујућих суђења - каже Вуковић.

Вуковић додаје да можда ова нова оптужница против колеге из СДС-а није политичко-правосудно питање, али да мора питати владајуће странке на челу са Милорадом Додиком да ли ће и у овом случају бити ангажован адвокатски тим одбране регионалног формата или ће Васић, као и до сада, сам са породицом водити борбу за слободу.

- И наравно, неизбјежно је питање да ли ће поводом одласка Васића на рочишта бити организовани скупови подршке пред Судом БиХ и да ли ће овај процес бити подигнут на висок ниво важности за Републику Српску, јер оптужени, осим што је посланик у НСРС, представља парадигму односа правосуђа БиХ према бројним оптуженицима српске националности који су били часни учесници одбрамбено-отаџбинског рата - поручује Вуковић.