latinica  ћирилица
13/03/2024 |  15:07 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Отворена изложба о рокенрол бендовима

Народна библиотека Источни Стари Град организовала је изложбу "Читај рокенрол! - Бендови рођени из књижевних страница", која представља спој двије умјетности - књижевности и музике.
Читај рокенрол! - Бендови рођени из књижевних страница - Фото: СРНА
Читај рокенрол! - Бендови рођени из књижевних страницаФото: СРНА

Директор Народне библиотеке Саша Радовић рекао је Срни да су представљени бендови који су добили називе по књижевним дјелима, књижевним ликовима, занимљивим синтагмама и предметима.

Радовић је навео да је на изложби представљено 26 бендова и 25 књижевних дјела по којима су бендови добили име, међу којима су "Азра", "Прљаво казалиште", "Џој дивижн", "Дорс" и "Бјесови".

- Представљени су бендови који су познатији и утицајнији у свијету музике и књижевности. Један плакат чини и листа пјесама инспирисаних, такође, књижевним дјелима - нагласио је Радовић.

Текстови о бендовима, додаје Радовић, конципирани су тако да се посјетиоцу укратко представи рад бенда, ко је чинио поставу, које су музичке жанрове његовали, какав су утицај оставили у музичком свијету, који им је најпознатији и најпопуларнији албум и како су добили имена.

- Књижевна дјела представљена су тако да нису откривени цијели синопсиси. Већином су то познати романи, који имају изузетно важно мјесто у књижевноисторијском контексту - указао је Радовић.

Један од аутора изложбе Саша Леви рекао је да је изложба послије премијере у Бањалуци дошла у Источни Стари Град, те да ће послије бити представљена и Новом Саду.

- Увијек су се различите умјетности спајале и преплитале. Овом изложбом жељели смо показати још један такав примјер преплитања и инспирисања различитих умјетности. Приликом истраживања, на наше изненађење наишли смо на заиста велики број бендова чија су имена инспирисана књижевношћу - навео је Леви.

Он је додао да је због обима изложбе и каталога који је уз њу припремљен избор морао бити селективан.

- У фокусу текстова о бендовима је њихов назив, односно из којег је књижевног дјела, одакле идеја за назив и слично. Наведена је и постава, музички жанрови које су његовали и утицај у музичком свијету који су оставили. Када су у питању књижевна дјела, највише пажње посвећено је значају тих дјела у књижевноисторијском контексту, те животним темама, које покрећу и порукама које носе - појаснио је Леви.

Главни циљ изложбе "Читај рокенрол! - Бендови рођени из књижевних страница" је популаризација књиге и читања, а самим тим и библиотеке.

Организатори су оваквим приступом жељели на приступачнији и занимљивији начин мотивисати млађу популацију и људе који нису љубитељи читања да се врате књизи и библиотеци.

Изложбу је могуће погледати до сриједе, 20. марта, у просторијама читаонице.