latinica  ћирилица
13/03/2024 |  16:27 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

У Фочи одржана јавна расправа о МХЕ "Бјелава" (ВИДЕО)

У Фочи је одржана јавна расправа о Нацрту Студије утицаја на животну средину за изградњу Мале хидроелектране "Бјелава" коју је израдио Институт за екологију и заштиту Републике Српске.
Јавна расправа о МХЕ Бјелава - Фото: РТРС
Јавна расправа о МХЕ БјелаваФото: РТРС

Мјештани и удружења грађана изнијели су бројне замјерке и указали на опасности које би могле довести чак и до угрожавања водоснабдијевања општине. Из Министарства за екологију које је и организовало расправу, позвали су да све примједбе и сви приједлози буду достављени у писаној форми.

Откад је почела изградња МХЕ "Бјелава" бројна су имања, тврде мјештани, угрожена. Милош Вујичић тврди - појавила су се клизишта, која су пријетња и воденици старој више од вијека, која је под заштитом као културно добро. Упитан је, наводи, и опстанак села и пољопривреде.

- Значи, то ће се угасити. Морам да се селим, као и моје комшије из тог мјеста. Значи направљено је тако да се све даје да би један инвеститор имао још већу зараду - каже мјештатни Бјелаве Милош Вујичић.

Истакнута је и бојазан због угрожености главног водовода, а мјештани замјерају што у студији утицаја на животну средину није јасније представљена ситуација с терена.

- Нису сликали цијеви које висе у ваздуху, које могу да пукну сваког часа. Нису сликали одроне. Више метара земље је затрпало вентиле и шахтове - навела је Драгана Дракул из Удружења "Бјелава" Фоча.

- Да ли је битна једна приватна МХЕ у односу на бројне грађане. Очекујемо да Министарство уважи нашђе захтјеве и наше примједбе и да се ријеши у корист свих нас грађана. Потписана је и петиција са 8.000 потписа - додао је Миљан Малиш из Удружења "Бјелава" Фоча.

Примједбе су и да концесионар није поштовао законске прописе, да нису ријешени имовинско-правни односи с власницима парцела, од којих су неки поднијели тужбе. Из "Србиње путева" одговарају да ће сви власници бити обештећени. Скупштина општине Фоча је 2021. године од министарстава и Комисије за концесије затражила преиспитивање уговора о концесији за градњу три мини хидро-електране у сливу Бјелаве.

- Ми смо Министарству дали одговор. Они су затражили још један, а ускоро ће добити и о студији коју ћемо дати у неком наредном периоду - изјавио је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено – комуналне послове Општине Фоча Ранко Поповић.

Из Министарства за екологију су поручили, да нису издали ниједну дозволу за овај пројекат и да је ово тек први корак, а да нацрт мора да прође јавну расправу и прибављање мишљења надлежних органа да би се ишло у даљну процедуру.

Истовремено, представници Института наводе да би током градње електране дошло до привремених негативних утицаја и да би инвеститор био обавезан да се придржава мјера заштите. Подсјећамо "Србиње путевима" 2019. године дата је концесија. Годину касније концесионар је почео припремне радове, а све је обустављено након побуне мјештана и утврђивања да не посједују прописане дозволе.