latinica  ћирилица
13/03/2024 |  17:42 ⇒ 17:45 | Аутор: СРНА

Хрватска: Заплијењена већа количина опасне дроге синтетички канабиноид

Полиција је у Међимурју у акцији "Гарделин" истрагом обухватила 13 лица и заплијенила већу количину опасне дроге синтетички канабиноид и осталих наркотика, а просјечна цијена килограма ове опасне дроге у уличној продаји износи око 150.000 евра.
Полиција - Фото: СРНА
ПолицијаФото: СРНА

Портпарол Међимурске Полицијске управе Радован Гачал рекао је да је акција трајала више мјесеци.

Синтетички канабиноид производио је двадесетседмогодишњак из Чаковца, који је произвео најмање три килограма опасне дроге, преносе хрватски медији.

Гачал је на конференцији за новинаре рекао да је полиција у протеклој години, у комуникацији с представницима Савјета ромске националне мањине и радом на терену, открила да су конзументи углавном особе млађе животне доби, а ријеч о изузетно опасној дроги, једној од штетнијих на тржишту.

Шеф Службе криминалистичке полиције Златко Баранашић истакао је да је криминалистичким истраживањем обухваћено 13 лица узраста од 17 до 57 година с подручја Чаковца и околине.

- Утврђено је да је двадесетседмогодишњак с подручја града Чаковца производио синтетички канабиноид тако што је биљну базу, односно чај од кадуље, третирао отопином базе синтетичким канабиноида групе "ЈВХ" која се популарно назива "галакси". Првоосумњичени је у истраживаном периоду произвео и продао минимално око три килограма такве дроге - рекао је Баранашић.

Он је истакао да је просјечна улична доза износила 0,02 грама, а цијена је била у просјеку три евра, што значи да је цијена килограма око 150.000 евра.

Остали осумњичени су дрогу паковали у мањим количинама и продавали, и то најчешће у насељима Пишкоровец, Параг, Ореховица, Прибиславец, Подтурен, Куршанец, Коториба и Мурско Средишће.

У претрагама више објеката, возила и особа пронађено је око 2,5 килограма синтетичког канабиноида, али и предмети за његову производњу као што су сушилица и дехидратор, те 13 килограма чаја од кадуље, што је база за производњу синтетског канабиноида.

Заплијењене су и друге врсте дроге - око 1,8 килограма марихуане, 1.168 таблета екстазија, мања количина амфетамина и кокаина и десетак мобилних телефона, 7.230 евра и аутоматска пушка с додацима и муницијом.

Полиција је привела четири особе доби од 28 до 31 године и једног седамнаестогодишњака, док су двије особе већ на издржавању казне затвора.

Током истраживања утврђено је 30 кривичних дјела злоупотребе дрога, а укупно ће бити пријављено 13 лица.