latinica  ћирилица
13/03/2024 |  18:46 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске: Санкције су наставак америчке политике усмјерене против Срба и Српске (ВИДЕО)

Ово је политички прогон, наставак америчке политике која је усмјерена против Срба и Републике Српске - поручено је из Народне скупштине Републике Српске као оштар одговор америчкој администрацији због уведених санкција.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Иживљавање америчке администрације над људима који нису починили никакав прекршај, овако у највишој законодавној институцији Српске виде нову рунду санкција због обиљежавања Дана Републике Српске, 9. јануара.

Списак санкционисаних у наредним данима, мјесецима, не сумњају посланици, биће још дужи. Порука је јасна и то сваком појединцу – ако се борите за интересе српског народа можете очекивати овакав однос америчке администрације. Упркос томе, радиће кажу, свој посао онако како то треба и како грађани очекују од њих.

Увођење америчких санкција сарадницима предсједника Републике Српске представља политички прогон који нема везе са правосуђем, рекао је предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић.

- Ово је само наставак њихове политике усмјерене против Срба у Српске, против Срба генерално гдје год се они налазили у свијету. Ово је порука свима нама појединачно уколико се борите за оно за шта вас је народ бирао уколико се борите за интересе српског народа врло вјероватно можете очекивати овакве ствари - рекао је посланик СНСД-а у НСРС Младен Илић.

Генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић истакао је да америчка администрација показује своју нервозу и немоћ најновијим санкцијама генералном секретару предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац, савјетнику Браниславу Окуки и предсједавајућој Вијећа народа Српске Сребренки Голић.

Амиџић је указао да нема конкретног објашњења зашто су на удару овај пут нашли генерални секретар предсједника Републике, савјетник и предсједавајућа Вијећа народа, осим помало смијешног саопштења да су криви што су учествовали у обиљежавању Дана Републике Српске.

- Шта је сљедеће, да нам уведу санкције што славимо славу? Једноставно трагикомично - написао је Амиџић на друштвеној мрежи Икс.

Увођење нових санкција сарадницима предсједника Републике Српске Милорада Додика знак је слабости званичника САД, који класичним заплашивањем покушавају ослабити политички Додиков утицај, изјавио је Срни члан Главног одбора СНСД-а Денис Шулић.

- На њихову жалост, ни Пајић Баштинац, ни Окука, ни Голићева, које јако добро познајем и са којима сарађујем годинама, не спадају у групу људи које је лако заплашити и код којих се на овај начин може утицати на њихове ставове - поручио је Шулић, који је и министар трговине и туризма Републике Српске.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић истакао је да се увођењем америчких санкција званичницима Републике Српске због учешћа у организацији прославе Дана Републике жели уништити историја и затрти идентитет српског народа на овим просторима.

- Видјевши о којим лицима се ради и образложење, можемо рећи да је ово континуитет покушаја уништавања српског идентитета на овим просторима - рекао је Којић.

Према његовим ријечима, образложење да је неко санкционисан због учешћа у организацији обиљежавања 9. јануара значи да су санкционисни сви који су учествовали у организацији и обиљежавању једног од најзаначајнијих датума из српске историје.

Посланик СНСД-а у НСРС Боривој Обрадовић истакао је да Српске не смије одустати од свог пута.

- Замислите санкционисати некога и кажњавати зато што прославља Дан своје Републике. То је срамота. Наш народ је кроз историју прошао многе тешке тренутке. Проћи ће и ово зло, сигуран сам - навео је Обрадовић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да су америчке санкције сарадницима предсједника Републике Српске Милорада Додика због организовања Дана Републике Српске посљедњи крици Мајкла Марфија.

- Свјестан да се на пијадестал побједе враћа Доналд Трамп, одлазећа администрација не ради ништа друго већ лобира за увођење сакција најближим сарадницима и савјетницима предсједника Додика - истакла је Вулићева.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је Срни да је сила једини начин на који дјелују Сједињене Државе и да њихове санкције не могу да зауставе прославу Дана Републике Српске.

 

Бањац је истакао да Сједињене Државе увођењем санкција сарадницима предсједника Српске због учешћа у организацији обиљежавања Дана Републике шаљу поруку да демократија не постоји и да је сила једини начин на који дјелују.

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је за Срну да проширење круга људи који су обухваћени санкцијама америчке администрације још једном показује сав бесмисао дјеловања Сједињених Држава према БиХ.

Правник Огњен Тадић изјавио је да америчке санкције за троје званичника Српске немају везе са организацијом прославе 9. јануара - Дана Републике Српске, иако је та прослава искоришћена као повод.

- Јелена Баштинац, Сребренка Голић и Бранислав Окука су први сарадници предсједника Републике који су имали значајну улогу у креирању политичких односа у којима је дошло до сарадње унутар БиХ која је као позитивна клима претходила одлуци о отварању преговора са ЕУ - рекао је Тадић за Срну.

Подсјећмо, Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија увела је данас санције Браниславу Окуки, Јелени Пајић Баштинац и Сребренки Голић јер су организовањем и обиљежавањем Дана Републике Српске, 9. јануара ове године "подривали мир и стабилност у БиХ".