latinica  ћирилица
13/03/2024 |  18:49 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Порука из Српске: Обраћања Бојана Вујића осликавају праву ситуацију у БиХ (ВИДЕО)

Јучерашњи говор амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама у Женеви Бојана Вујића на сједници Савјета за људска права о пријетњама исламског радикализма и тероризма по Европу, а који имају коријен у БиХ, изазвао је реаговање Министарства иностраних послова и члана Предсједништва Жељка Комшића.
Бојан Вујић - Фото: Уступљена фотографија
Бојан ВујићФото: Уступљена фотографија

Док из Министарства наводе да Вујићев говор не представља став БиХ, Комшић од амбасадора тражи да поднесе оставку или да буде смијењен.

Вујић за РТРС каже да је радио свој посао и да му је драго да је пред многобројним званичницима и амбасадорима могао да каже истину о свему ономе што се догађа у БиХ.

- Бошњачка војска је укључила стране џихадисте у оно што је назвала Одредом Ел Муџахид, који је постао озлоглашен по терорисању како бораца тако и цивила, укључујући многа одрубљивања глава. Највећа политичка партија у БиХ која представља Бошњаке, СДА, има своје коријене у екстремистичкој идеологији исламистичких група попут Муслиманске браће - изјавио је Вујић.

Изговорена истина у Женеви очекивано је забринула СДА, али и предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшића који од амбасадора Вујића тражи да поднесе оставку.

Ако то не учини, најављује да ће покренути процедуру за његову смјену.

Вујић за РТРС истиче да је његов посао да говори истину, што ће и наставити да ради у Уједињеним нацијама.

- Мене само може смијенити српски члан Предсједништва, предсједник Републике Српске или Народна скупштина Републике Српске. Ја само радим свој посао. Радићу поштено и увијек говорити истину - поручио је Вујић.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић истакла је да није примјетила да је било ко из Федерације БиХ дигао глас када су МИП и Стална мисија при УН учествовали у фалсификовању документа или када се сарајевски амбасадори незаконито изјашњавају у Уједињеним нацијмама и другим организацијама.

Хајка на амбасадора Вујића није, поручује, ствар принципа, већ жеље да се угуши глас оних који јавно говоре о џихадистичкој пријетњи у БиХ.

-То што је за поједине у БиХ спрега исламског тероризма и бошњачке политике непријатна и непожељна тема, то не значи да ће о томе ћутати и кадар из Републике Српске. Ако, ипак, буде покренута процедура за Вујићеву смјену, увјерена сам да ће Народна скупштина Републике Српске стати у његову заштиту - нагласила је Цвијановић.

За разлику од Комшића, амбасадор Вујић је легитимно изабран, каже предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

Упозорава да не постоји нијеедна обавјештајна агенција у свијету, која нема списак са бар десет мјеста из БиХ у којима постоје параџемати са припадницима Исламске државе.

- И то сви знају, а то зна добро и Жељко Комшић. То знају сви и у СДА јер су они створили систем третирања Срба и притисака на Србе, тако да отворе простор да се најнормалније развијају екстремистичке организације - рекао је Стевандић.

Комшић је овим само потврдио да је Вујић погодио мету и рекао истину о извору терористичких пријетњи у БиХ. Њихов сан о унитарној БиХ се руши, оцијенила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне Скупштине БиХ Сања Вулић.

- Комшић, као и већина бошњачких политичара, има само једну визију, а то је унтарна БиХ која им се, на њихову жалост, никада неће остварити. Зато их је и истина коју је изнио амбасадор Вујић овако погодила - истакла је Вулићева.

Званичници из Српске једногласни - амбасадор Бојан Вујић зна шта говори, а његова обраћања су аргументована и осликавају праву ситуацију, у земљи каква је БиХ.