latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:09 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Циљ оптужнице против Васића - освета Србима (ВИДЕО)

Јавност и институције Српске поручују - оптужница Тужилаштва БиХ против народног посланика Драгомира Васића потврда је да циљ правосуђа БиХ није правда, већ освета Србима.
Драгомир Васић - Фото: РТРС
Драгомир ВасићФото: РТРС

Политичка и осветничка оптужница и мјере забране народном посланику атак су и на Народну скупштину, поручује предсједник Парламента Ненад Стевандић.

Васићева одбрана подсјећа да је пред истим судом добио правну битку у маратонском поступку за злочин у Сребреници и указује да га ни више од 200 свједока Тужилаштва у новом предмету не инкриминише.

Правоснажној ослобађајућој пресуди Драгомиру Васићу, за наводна дјела у Сребреници у јулу 2022, претходило је 15 година истраге и 7,5 година суђења.

Маратонској истражној и правосудној тортури од 22,5 година Васић је био изложен у својству начелника полиције у Зворнику, а непуну годину након што је доказао невиност, нова оптужница.

Терети га да је 1. јуна 1992. године утицао на присилно исељавање муслиманског становништва из зворничког насеља Ђулићи.Утицај Васића, прогнаника из села Брњица, који је са још 2 500 Срба из Живиница у Зворник стигао шест дана раније, предметни тужилац, за правну струку несвакидашње квалификује...

- Драгомир Васић де факто и де јуре у периоду инкриминације апсолутно није имао никакву улогу нити својство и онда Тужилаштво БиХ Васићу ставља својство неформалног вође или предводника становника села Брњица. Морам признати да у својој ранијој пракси такво својство и квалификацију доиста нисам видио - изјавио је адвокат у тиму одбране Драгомира Васића Горан Драговић.

Васић је први на листи од 15 зворничких бораца оптужених у два предмета. Несигурни за своју егзистенцију, поручују, институционално се морамо борити против, кажу, "суда неправде".

- Овдје ће нас прогањати све док постоји иједан живи Србин који је пушку носио. Не видим да борачка може да се бори, борачка је невладина организација. Апелујемо на органе власти да нам помогну, да спријече, да забране СИПА да мешетари по Српској - истакао је предсједник Борачке организације Зворник Миливоје Тодоровић.

Правосудни бх. мешетари Васићу су изрекли и мјере забране изласка из БиХ.

Такве мјере укинуте су од истог суда током првог, ослобађајућом пресудом исходованом поступка, јер се Васић редовно одазивао на више од 100 рочишта.

Ускраћивање слободе кретања народном посланику у Народној скупштини Српске одјекнуло је као атак на ову правосудну институцију.

- Сматрам да је политичка позадине оптужнице евидентна, да је монтирана да се свјесно иде на угрожавање свих који представљају кичму националне политике. Ово је почетак хајке на сваког Србина који има кичму, слање поруке да се тражи апсолутна послушност да не би добили оптужнице од институција којима се очигледно руководи ван БиХ - упозорио је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

Уз ломљење кичме сваком Србину који се осмјели бранити право на властити и опстанак Српске, карактеристична је и учесталост правосудне тираније, усмјерене на појединце попут пред хашким Трибуналом пресуђеног старјешине ВРС Видоја Благојевића, за којег је Суд БиХ потврдио нову оптужницу или два пута ослобођеног полицијског генерала Горана Сарића, оптуженог по трећи пут.

- Био сам и дио тима његове одбране, ослобођен за злочин против човјечности Нахорево, за кривично дјело геноцида у рејону Сребреница и сада трећа оптужница Бијељина. Зато сам у уводу казао да је очигледно да се ради о једном тренду - напоменуо је Драговић.

Против незаустављивог тренда понижавања српских родољуба и права да бране своје породице и огњишта, борачка организација Српске очекује јединствен став институција.

- У том правцу се борити, не посустати јер ако овако наставимо сви војници Војске Српске имаће оптужницу, а знамо да је српска војска увијек ратовала да се брани и никада нисмо били агресори - поручио је предсједник Предсједништва БОРС-а Милован Гагић.

Док правосуђе БиХ исписује срамне странице политичким и осветничким оптужницама, српске жртве биолошки нестају чекајући правду за убиства, притварања, прогоне.

Рецимо и да за протјеривање 2.500 Срба из Живиница, одакле је 25. маја 1992 прогнан и Драгомир Васић, нико никада није одговарао.