latinica  ћирилица
13/03/2024 |  20:26 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Нови атак Америке на рођендан Српске; САД увеле санкције за троје сарадника предсједника Додика (ВИДЕО)

Због организиовања прославе 9. јануара Дана Републике, америчко министарство финансија увело је санкције генералном секретару и савјетнику предсједника Републике Српске Јелени Пајић Баштинац и Браниславу Окуки и предсједавајућој Вијећа народа Српске Сребренки Голић.
Министарство финансија САД - Фото: РТРС
Министарство финансија САДФото: РТРС

Санкције су уведене због, како је наведено, подривања Дејтонског споразума. Наводи се да су организацијом и провођењем церемоније обиљежавања Дана Републике Српске, допринијели настојањима предсједника Републике Милорада Додика да подрива мир и стабилност БиХ.

Част је што смо на америчкој листи због обиљежавања Дана Републике, поручили су санкционисани функционери.

Санкције немају никакав утицај, настављамо радити на изградњи институција Републике Срспке и европском путу БиХ - јасна је порука санкционисаних, генералног секретара и савјетника предсједника Српске. Вијест да су им уведене америчке санкције, затекла их је на службеном путу у Бечу гдје би требало да присуствују дипломатској академији и говоре европском путу.

- Што показује намјеру актуелне америчке администрације да све оно што ми позитивно радимо на путу ЕУ и уопште напретку БиХ, одбија се о главу Републици Српској, и уједно шаље порука, можда и нама и Европи да са нама се не треба сарађивати - навела је Пајић Баштинац.

- Ове санкције су само доказ да сам на правој страни заједно са својим народом, којег предводи предсједник Додик, и још више сам спреман да са свим својим пријатељима и сарадницима бранимо Српску од атака бјелосвјетских мешетара - додао је Окука.

Предсједавајућа Вијећа народа Српске, Сребренка Голић америчке санкције види као наставак прогона демократски изабраних представника. Поручује да ће увијек поносно учествовати у организацији обиљежавања 9. јануара, Дана Републике.

- Нека санкционишу, ми у Српској имамо свој пут. Присуствовала сам Организационом одбору за прославу Дана Републике ове године. Присуствовала сам и прошлих година као потпредсједник Владе. Присуствоваћу и наредних година - поручила је Голићева.

"Ово је политички прогон и наставак америчке политике усмјерене против Срба и Републике Српске" порука је из Парламента Српске - институције, која је 9. јануара 1992. донијела декларацију о проглашењу Републике српског народа у БиХ.

- Ово је чисто политички прогон нема везе са правосуђем, према људима који можда нису ни саобраћајни прекршај прекршили.РЕЗ Кад је већ тако требали би да санкционишу и бившег америчког амбасадора који је долазио на 9. јануар да и њему укину жиро рачуне, исто тако Златко Лаг. који је сад тренутно у Вашингтону амбасадор и он је долазио на 9 јануар и по томе би требало да му уведу санкције. И бискупу Комарици скоро свим муфтијама који су долазили, док њима није пало на памет да проблематизују 9. јануар - истакао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Списак санкционисаних у наредним данима, мјесецима, не сумњају посланици Парламента Српске, биће још дужи.

- Ово је порука свима нама појединачно уколико се борите за оно за шта вас је народ бирао уколико се борите за интересе српског народа врло вјероватно можете очекивати овакве ствари - навео је Младен Илић, посланик СНСД-а

- То је срамота, наш народ је кроз историју прошао многе тешке тренутке проћи ће и ово зло сигуран сам. Вјероватно ће се ово зло у наредним мјесецима наставити и даље, али ми не смијемо одустати од насег пута - рекао је Боривој Обрадовић, посланик СНСД-а.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да ако Сједињене Државе већ желе некога да санкционишу због кршења Дејтонског споразума, онда би најприје требало да на "црну листу" уврсте Кристијана Шмита и неколико амбасадора западних земаља у Сарајеву, укључујући и сопственог.

- Ни ове, ни претходне, као ни било које санкције и "црне листе", ма чије да су, неће поколебати нашу вољу да истрајемо на одбрани Дејтонског споразума, уставне позиције и надлежности Републике Српске - поручила је Цвијановићева.