latinica  ћирилица
13/03/2024 |  20:49 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Српским повратницима у селу Црнојевићи потребна помоћ (ВИДЕО)

Српским повратницима у селу Црнојевићи, у општини Маглај, потребна је помоћ, у њиховој намјери да остану на својим огњиштима. За боље услове живота припремили су низ пројеката, али им недостаје средстава.
Чубриловић у Маглају - Фото: РТРС
Чубриловић у МаглајуФото: РТРС

Нико Тргић, у Црнојевиће се вратио 2001. и један је од двадесет српских домаћина, од пријератних око стотину, који су остали на свом огњишту.

Каже, било би их и више да су услови живота бољи.

- На својој дједовини је најбоље, жао ми је што неки продају у бесцијење, тај новац није вриједан за ово што дају - каже Тргић.

Многи су након повратка напустили село, јер немају посла.

- Најлакше је кућу направити, кућу кад направите ако немате гдје радити џаба вам све - навео је Ненад Кршић, повратник.

Само један српски повратник има посао у општинској управи. Остали се баве пољопривредом или живе од пензије.

- Кад бих ја бирао, то би требало бити потицај људима у пољопшривреди, конкретне ствари да људи добију, пластеник, фрезу, мотокултиватор, да може обрађивати себи, да може сијати - истакао је Маринко Келавић, предсједник МЗ Радојчићи.

Путеви, расвјета, водовод, друштвени центар за окупљање, то су им инфраструктурне потребе. Све би коштало око 200 хиљада марака. Писали су и пројекте, обраћали се на многе адресе. Иницирали су и састанак с представницима власти у Српској.

- Ја се надам да ћемо из Републике Српске моћи да нађемо начина преко нашег Секретаријата за избјегла и расељена лица одрадимо неке од тих пројеката, морам рећи да су људи веома реални, нису захтјевни, веома рационални - нагласио је Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.

Приоритет им је пут до сеоских кућа, а за чије је асфалтирање потребно око 40.000 марака.