latinica  ћирилица
13/03/2024 |  21:13 ⇒ 14/03/2024 | 07:19 | Аутор: РТРС

Минић: Српска би без своје имовине била празна љуштура (ВИДЕО)

Република Српска би без своје имовине, пољопривредног земљишта, вода и шума била празна љуштура, изјавио је у нашој емисији Телеринг министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Било какав покушај политичког насиља и наметања нелегитимног Кристијана Шмита неће проћи и Српска мора и може заштитити своју имовину и уставне надлежности, истакао је Минић.

Питање надлежности у вези са законима који се тичу било какве, па и тзв. државне имовине, подсјећа, ријешено је Општим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини.

Минић је рекао да Кристијан Шмит може донијети одлуку о имовини, али да је Српска неће ни поштовати нити прихватити, јер он нема никакве везе са имовином, нити има права да доноси одлуке о том питању.

Он је подсјетио да је са ОХР-ом давно постигнут договор, након којег су вршене приватизације, као и преноси права власништва над земљиштем које се налази у ентитетима.

Говорећи о афричкој куги свиња навео је да постоји вјероватноћа да се на овим просторима свјесно ради на смањењу производење, јер у Америци нема ове болести.

- Афричка свињска куга која се појавила у појединим земљама Европе створила је огромне проблеме узгајивачима свиња, па и код нас. Не желим вјеровати да се ради о "теорији завјере" - рекао је Минић.

Минић је истакао да хране већ недостаје у Европи и да је очигледно да се свјесно иде на смањење природне производње хране.

- Нисам присталица теорије завјере, али очигледно долази до тектонских поремећаја у свијету и тај расцјеп је битан да се види гдје ћемо се подијелити, гдје ћемо ми бити. Требамо штитити основне традиционалне породичне вриједности, а у Српској требамо произвести што више хране и енергије - рекао је Минић.

Он је додао да ће тако бити направљен и правилник којим ће се дати што већа подршка производњи.

Минић је нагласио да пољопривредници у Српској могу произвести значајнији дио хране, да Република има значајне ресурсе који су прилично искориштени посебно задњих неколико година, а у протекле четири године набавила је 2.000 трактора, прикључних уређаја, музних робота, прерађивачких капацитета и слично.

Према његовим ријечима, пољопривредници који производе тржне вишкове и живе од пољопривреде замајац су развоја пољопривреде у Српској, јер стварају нову вриједност.

Минић је рекао да није задовољан том створеном новом вриједношћу, јер недостаје примарна прерада, односно недостаје оно што утиче на бруто домаћи производ.

Говорећи о радној снази, Минић је рекао да се може очекивати да у Српску дођу радници из Сингапура и Непала који неће бити јефтинија радна снага од радника из Српске.

- Сада већ имамо 3.800 и имамо захтјев за повећање за 20 одсто у овој години. Ко год хоће иоле да ради није гладан. Глад је нешто што представља крајњу биједу. Ја мислим да ми нисмо ни близу тога - рекао је Минић.

Говорећи о исплати подстицаја пољопривредницима Српске, Минић је рекао да се све највеће мјере обрачунавају у четвртом кварталу.