latinica  ћирилица
14/03/2024 |  19:19 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Бригу о малишанима у Петрову преузеле чланице Кола српских сестара (ВИДЕО)

Проблем чувања дјеце запослених родитеља, у Петрово су ријешили на јединствен начин.
Играоница и дневни боравак за дјецу у Колу српских сестара - Фото: РТРС
Играоница и дневни боравак за дјецу у Колу српских сестараФото: РТРС

Бригу о малишанима преузеле су чланице Кола српских сестара Света Марија Магдалена и у својим просторијама организовале играоницу и дневни боравак.

Док им родитељи раде, бригу о њима воде тете из Кола српских сестара. Нису вртић, али скоро све је исто. Играчке и занимације, оброк, спавање, па и понека сузица, док не дођу родитељи с посла. Своју двогодишњу кћерку на чување оставља и Вања Трипуновић.

- Имамо и баке на располагању, нек су нам живе и здраве али мислим да је дјеци овдје заиста лијепо - каже Вања Трипуновић из Петрова.

Некада су биле медицинске сестре, матичарке, економисти, а данас су само тете. И готово све су баке, па и те како имају искуства у чувању малишана.

- Увијек је неко био тако мањи у породици иможе се што се тиче пелена, јесмо ми мало старије и у годинама и све смо у пензији али сналазимо се - рекла је Јелена Баји чланица КСС Света Марија Магдалена.

- Није нам тешко за нашу дјецу и омладину, битно је да их има, хвала Богу што имамо дјеце и што нам се омладина задржава ту - додала је Драгана Стјепановић предсједница КСС Света Марија Магдалена.

Од идеје, да чувају неколико малишана док се не прошири вртић, за кратко вријеме дошло се до цифре од 18 дјечака и дјевојчица. Кажу, може до 20, јер за више немају капацитета. Нешто од потребних ствари су купили, нешто добили, а имају и кухињу у којој главну ријеч има тета Милица. Оброке припрема по менију из вртића.

Слатке муке општина Петрово има још од 2021. када је овдје по први пут отворен вртић ,опремљен средствима из кабинета тадашње предсједнице Српске Жељке Цвијановић. Тражило се мјесто више, па је на листи чекања било више од 20 малишана. Тај проблем је тренутно премоштен уз помоћ Кола.

- Ја се надам да ћемо у будућности успјети да проширимо горе вртић гдје би са проширењем и играоницом задовољили наше потребе што се тиче општине Петрово - каже начелник општине Петрово Озрен Петковић.

Тете из Кола стигну да обаве и остале активности. Редовно се састају у радионици гдје ткају, плету, израђују накит и разне украсе. Ипак, чување малишана, кажу, посебан је осјећај, али и одговорност.