latinica  ћирилица
15/03/2024 |  08:19 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Колико је важно подићи свијест о проблему насиља међу дјецом и младима? (ВИДЕО)

Додатне аларме упозорења и важност борбе против вршњачког насиља покренуо је нови случај насиља међу ученицима у Бањалуци. Нажалост, један ученик претукао је свог вршњака из истог разреда. Овај инцидент поново нас наводи на размишљање о томе колико је важно подићи свијест о проблему насиља међу дјецом и младима.
Вршњачко насиље - Фото: РТРС
Вршњачко насиљеФото: РТРС

Како се школе и друштво могу носити са овим изазовом? Како заштитити нашу дјецу и створити сигурно окружење за њихов развој?

За наш Јутарњи програм говорили су, омбудсман за дјецу Републике Српске, Гордана Рајић, инспектор у Управи полиције МУП-а Републике Српске Невена Радић, директор Републичко-педагошког завода Српске, Слађана Танасић и професор комуникологије на Факултету политичких наука бањалучког Универзитета, Драгана Трнинић.

- Евидентно је да имамо појаву вршњачког насиља. Повећан је и број пријава вршњачког насиља. Насиље међу дјецом постоји, о овој теми треба да се говори на стручан начин. Постоје три основна облика насиља, према себи, према другом и колективно насиље - истакла је Танасић.

Трнинићева је додала да друштвене мреже такође представљају један канал информисаности, на којем се нажалост могу дијелити и лоше ствари, односно да осим за правовремено информисање, друштвене мреже имају и негативну страну.

- Уколико дјеца нису припремљена на друштвене мреже, неинформисана, могу да допринесу вршњачком насиљу - додаје Трнинићева.

Инспектор у Управи полиције МУП-а је додала да МУП Српске чини све на пољу заштите дјеце од вршњачког насиља.

- Не смијемо заборавити да насилник такође треба да добије одређене мјере. Једно благоворемено адекватно едукацијом од раних година, не само дјеце него и родитеља, као и цијели систем мјера превентивности могу да спријече вршњачко насиље - додаје Радићева.

Рајићева је истакла да мјере превенције у сваком случају треба да буду дефинисане законом.

- Са ученицима радимо радионице, гдје едукујемо дјецу о насиљу и како препознати и реаговати кад се оно деси - наводи Рајићева.

Доктор Татјана Марковић, дјечији психологом, потврдила је да постоји експанзија вршњачког насиља.

- Мислим да је проценат вршњачког насиља, сличан као и у прошлости, али оно што се разликује јесте препознавање и брже реаговање на насиље. Све више су доступне и информације, чешће сазнајемо овакве ствари, у односу и раније - истакла је Марковићева.