latinica  ћирилица
15/03/2024 |  11:30 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Отворене пријаве за такмичење за најбољу технолошку иновацију (ВИДЕО)

Министарство за научно-технолошки развој у сарадњи са ресорним министарством из Србије расписало је конкурс за најбољу технолошку иновацију 2024. године.
Министарство расписало конкурс за најбољу технолошку иновацију - Фото: РТРС
Министарство расписало конкурс за најбољу технолошку иновацијуФото: РТРС

Пријављивање за такмичење почиње данас и траје до 5. маја ове године. Награди фонд овогодишњег такмичења је 35.000 марка.

Подршку додатној едукацији пружа и Иновациони центар из Бањалуке.

Прошлогодишњи побједник је Бањалучанин Марко Глишић са иновацијом ватрогасног возила - возило-робот који има даљински управљач и може доћи до неприступачних мјеста.

- Замишљено је као возило које би у опасним условима могло да извиди терен и обавијести оператера о неопходним и кључним ставарима које требају да се извиде - рекаоје Глишић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић истакао је значај подршке и његовања иноваторства и нових идеја, које, како је навео, треба да постану комерцијална рјешења, јер је то велика подршка и развоју привреде.

- Није само довољно на тржишту понудити производ као такав ако се не посједују знања како пласирати на тржиште, како маркетинг припремити, комуницирати с јавношћу. Све су то врло битна знања која су неопходна да сви такмичари имају - сматра Гверић.

Помоћник ресорног министра Зоран Бјелајац навео је да је основан први научно-технолошки парк у Републици Српској.

- У кампусу Универзитета, гдје ће иновације и млади иноватори представити своје стартап програме и да науче како да комерцијализују своју иновацију - додао је Бјелајац.

Он је истакао значај овог такмичења које траје већ 17 година, током којих је Влада Српске и ресорно министарство издвојило више од 600.000 КМ за његову реализацију.