latinica  ћирилица
15/03/2024 |  12:21 | Аутор: СРНА

Лукић: Новим правилником до заснивања свињогојске производње

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске донијело је Правилник о биосигурносним мјерама на фармама свиња чији је циљ спречавање уноса патогена на фарму, имајући у виду појаву афричке куге свиња, ради омогућавања заснивања свињогојске производње, изјавио је помоћник министра за ветеринарство Негослав Лукић.
Негослав Лукић - Фото: РТРС
Негослав ЛукићФото: РТРС

Лукић је навео да се биосигурносне мјере, између осталог, односе на постављање ограда, дезинфекционих баријера, мрежица на прозоре ради спречавања уласка инсеката...

- С обзиром на то да још увијек не постоји ефикасна вакцина против афричке куге свиња, неопходно је да буду спроведене биосигурносне мјере ради заштите од уноса и ширења узрочника болести у објекте. Неопходне мјере у овом тренутку велики број фармера већ испуњава у већем или мањем проценту - истакао је Лукић за Срну.

Он је додао да ће Министарство кроз Правилник о подстицајним мјера суфинансирати увођење биосигурносних мјера, односно набавку и постављање заштитних ограда око имања, фарме и простора за одлагање угинулих животиња, затим заштитних мрежица у циљу спречавања уласка инсеката и птица, израду дезинфекционих баријера на улазима у имање или фарму, те израду и опремање санитарних просторија.

Лукић је нагласио да се приликом поновног увођења свиња узима у обзир начин држања свиња на имању.

- На имању гдје се свиње држе на отвореном прво морају да се уведу сентинел свиње /такозване тестне животиње/, не више од 10 одсто капацитета фарме, а које су испитане и које су дале негативан резултат на присуство антитијела на вирус афричке куге свиња или свиње које долазе са имања на коме није било никаквих ограничења - рекао је Лукић.

Он је додао да се свиње, у складу са упутствима ветеринарског инспектора, правилно распоређују по цијелој фарми која је била заражена и од њих се након 45 дана од увођења узимају узорци ради испитивања на присуство антитијела на вирус афричке куге свиња.

- Када се добије негативан резултат серолошког испитивања и ако ниједна свиња није развила антитијела на вирус афричке куге свиња, може да се приступи даљем увођењу свиња на имање - објаснио је Лукић.

Код осталих начина узгајања, додао је он, поновно увођење свиња у имање одвија се или на претходно описан начин или се свиње уводе под условом да долазе са имања која нису била подвргнута никаквим ограничењима у вези са афричком кугом свиња.

- Свиње се уводе у имање у року од 20 дана. У обновљеном стаду се подвргавају серолошком испитивању /око 20 одсто свиња/, с тим да се узорци за овај преглед узимају најраније 45 дана након доласка на имање посљедњих свиња. Ниједна свиња не смије да напусти имање док се не добију негативни резултати серолошког испитивања - истакао је Лукић.

Он је додао да у случају позитивног налаза на афричку кугу свиња, а након истека 45 дана или да се у наведеном периоду од 45 дана појави присуство вируса, врши се еутаназија свих свиња и забрањује се поновно усељење на период од три мјесеца.

Лукић је нагласио да у случају потврде афричке куге свиња на имању које је било заражено, а гдје нису испоштоване процедуре поновног увођења свиња, власник нема право на накнаду штете.

- Фарме у складу са процјеном ризика подијељене су у двије групе - оне на којима се држе од једне до највише 100 свиња сматрају се малим имањима и приликом посјете потребно је обратити највећу пажњу на основне услове и хигијену објекта и дворишта, а имања која држе више од 100 свиња сматрају се комерцијалним фармама и на њима се морају примјењивати све прописане мјере биосигурности, без изузетка - поручио је Лукић.

Он је апеловао на све фармере да приликом набавке животиња обавијесте надлежну ветеринарску организацију да би била испоштована процедура усељавања животиња, те нагласио да је важно да све животиње буду познатог поријекла, прописно обиљежене и унесене у Ветеринарски информациони систем Републике Српске.

Правилник о биосигурносним мјерама на фармама свиња у циљу спречавања појаве и ширења заразних болести објављен је у Службеном гласнику Републике Српске и ступиће на снагу 20. марта. Правилник је усаглашен са ветеринарском струком и са фармерима.

Због афричке куге свиња до сада је у Републици Српској еутаназирано око 50.000 ових животиња. Штета од ове болести износи око 25 милиона КМ, а ресорно министарство је до данас исплатило око 24 милиона КМ накнаде.