latinica  ћирилица
15/03/2024 |  18:36 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Малољетник из Билеће планирао терористички напад на школе у Требињу; Полиција га ухапсила (ВИДЕО)

Драма у Херцеговини. Због планирања терористичког напада на једну од средњих школа у Требињу ухапшен је малољетник Р.Т.из Билеће. Да планира напад објавио је на друштвеним мрежама што је алармирало полицију која га је одмах открила и ухапсили у Билећи.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Након што су ове информације још синоћ доспјеле у јавност многи су родитељи у Требињу одлучили да дјеца не иду школу и вртиће.Ухапшени 17-огодишњак пребачен је у Републичко тужилаштво гдје ће након саслушања бити одлучено о даљим мјерама против њега.

17-огодишњи Р.Т из Билеће планирао је терористички напад на требињску школу а све је то објавио у видеу на друштвеној мрежи ТикТок .Одмах по добијању ових података који су се проширили на многим групама родитеља на телефонима полиција је кренула у акцију.Малољетник је ухапшен.

- Ухапшено је малољетно лице из Билеће које је починило кривично дјело тероризам у покушају. Истражне радње довеле су нас до лица из Билеће - рекао је начелник ПУ Требиње Синиша Лакета.

Приликом хапшења и претреса пронађен је материјал који доказује да је имао паклени план. Сазнајемо да је нацртао до детаља напад на Центар средњих школа у Требињу, пописујући чак мртве и рањене али и сатницу када ће започети напад.

- Приликом претреса пронашли смо шему и предмете који указују на терористички напад. Лице смо лишили слободе и предали Тужилаштву - навео је Лакета.

Све ово узнемирило је грађане посебно родитеље.

Поједини нису дјецу данас послали у требињске школе и вртиће.

 Шта је био мотив да се испланира овај напад још нико не зна.Психолози кажу да се свака информација пласирана на овај начин не смије занемарити.

- У том узрасту њима је најбитнија популарност и шта ће им рећи вршњаци и уколико испадну хероји у очима вршњака онда су они популарни, али на погрешан начин и то нам показује колико правим вриједностима посвећујемо времена и колико причамо о правим стварима - изјавила је психолог у ОШ “Вук Караџић” Требиње Сања Милановић. 

Ово је још један аларм да недлежни морају више да раде и ураде .Није добро насиједати на непровјерене информације али свака се мора провјерити.

- Вјерујемо да ћемо анимирати у пуном капацитету и образовне установем али и комплетну јавност, јер не може само министарство све то да постигне и да да пуни ефекат - истакла је министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Неопходан је појачан родитељски надзор над активностима њихове дјеце посебно када је ријеч о ономе што раде на интернету и објављују на друштвеним мрежама. Посљедице могу бити катастрофалне, што су и показали недавни случајеви, који су шокирали, не само нашу, већ и свјетску јавност.