latinica  ћирилица
16/03/2024 |  09:59 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Зечевић: Важно представити могућности и ризике приступања БиХ Европској унији (ВИДЕО)

Спољни члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Милан Зечевић рекао је да тема ЕУ интеграција није довољно заступљена у медијима и јавном дискурсу с аспекта њеног утицаја на локалне самоуправе.
Јутарњи програм, гост Милан Зечевић - Фото: РТРС
Јутарњи програм, гост Милан ЗечевићФото: РТРС

- Значај може бити и добар и лош. Морамо да веома прецизно презентујемо нашим грађанима могућности, али и ризике изазова које долазе кроз процес европских интеграција - навео је Зечевић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Одговарајући на питање шта ће тај процес значити за обичне грађане, Зевевић наводи да Српска сјеверним појасом граничи са Хрватском која је у ЕУ, тако да у у одређеним аспектима имамо смањивање привредних активности, док су на други начин, каже, драстично повећане.

Зечевић истиче да још од уласка Хрватске у ЕУ, пограничне области у Српској осјећају позитивне ефекте кроз реализацију заједничких пројеката са ЕУ.

- Постоје три компоненте типа фондова, инструменти претприступне помоћи, то су средства која ЕУ улаже у БиХ, Републику Српску да би олакшала транзицију према европским интеграцијама - појаснио је Зечевић.

Прва компонента подразумијева сарадњу са сусједним општинама, имамо потписана три споразума са Хрватском, Србијом и Црном Гором.

- Друга је повезивање било које чланице ЕУ са локалним заједницама, а трећа је медитеран и југоисточна Европа - навео је Зечевић.

Каже да није оптимистичан да ће БиХ добити конкретан датум за отврање преговора, али ипак сматра да је важно представити могућности и ризике приступања БиХ Европској унији.