latinica  ћирилица
16/03/2024 |  14:20 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Патријарси Порфирије и Кирил служили опијело у Москви епископу Антонију

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је у Москви са руским патријархом Кирилом служио литургију за упокојене и опијело недавно преминулом викару патријарха српског, епископу моравичком Антонију.
Патријарх у Москви  (Фото:mospat.ru) -
Патријарх у Москви (Фото:mospat.ru)

Руски патријарх Кирил у бесједи је рекао да је владика Антоније волио Руску цркву, руски народ, пренио је Тасс.

- Ми смо осетили искреност те љубави. И ми смо њега због тога вољели, поштовали, цијенили као достојног представника братске српске цркве. Тешко је и замислити да он више није са нама – физички, у овоземаљском животу. Али је несумњиво данас са нама и остаће у сјећању цркве - истакао је руски патријарх.

Молитвеном испраћају у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, уз саслужење архијереја Српске и Руске Православне Цркве, присуствовао је и министар рада, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

Након опијела, сахрана ће бити у порти храма Светих апостола Петра и Павла подворја Српске цркве у Москви, гдје је епископ моравички Антоније службовао 18 година.

Епископ моравички Антоније /Пантелић/, викар патријарха српског и старјешина московског Подворја СПЦ, преминуо је 11. марта у Москви, у 54. години.