latinica  ћирилица
16/03/2024 |  19:23 ⇒ 17/03/2024 | 07:58 | Аутор: РТРС

Главни преговарач са ЕУ требало би да буде из Српске (ВИДЕО)

Оптужбе на рачун Републике Српске износили су и поједини европараламентарци, током сусрета у Стразбуру са колегама из Парламентарне скупштине БиХ. Њихове наводе да Република Српска својим сецесионистичким потезима угрожава надлежности, стабилност и безбједност БиХ и региона, оштро је демантовао СНСД-ов делегат у Клубу Срба у Дому народа БиХ Радован Ковачевић.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Нагласио је да Република Српска искључиво мирно, демократски и институционално штити уставни поредак у БиХ.

Из СНСД-а је и данас поновљено да Српској припада мјесто главног преговарача са Европском унијом, али и да на европском путу БиХ, нема мјеста странцима који би да намећу одлуке.

Главни преговарач са Европском унијом, мора бити из Републике Српске. На томе ће СНСД и Република Српска инстистирати.

За Радована Ковачевића то је чиста логика.

- С обзиром на то да су сви који су укључени у тај процес тренутно, предсједавајућа Савјета министара, министар и замјеник министра иностраних послова, директора Европске дирекције, све људи из Федерације. И да би у том смислу било потпуно логично да главни преговарач са Европском унијом буде из Републике Српске - јасан је Ковачевић.

Да се у бројним процесима заобилазе кадрови из Српске указује и замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Значајно је, каже, да Република Српска има своје представнике у фази преговарања, а има и кредибилне кадрове.

- Легитимно право Републике Српске је да тражи да има своје кадрове у систему преговарања у домену главног преговарача. Као и када је у питању координатор за ИПА средства, цијенимо да потпуно јасно, на жалост, постоји политичке индиције како Федерација жели да промовише и позционира своје кадрове. То је потпуно неприхватљиво - нагласио је Кошарац.

Неприхватљиве су и оптужбе о наводним сецесионистичким намјерама Српске, на које је Радован Ковачевић европарламентарцима одговорио да Српска искључиво поштује уставни поредак у БиХ.

Говорећи о европском путу БиХ, колегама у Стразбуру указао је на улогу Републике Српске, СНСД-а и предсједника странке Милорада Додика у том процесу.

- Главни акционари европског пута јесмо управо ми, ти који смо дали највећи парламентарни и институционални капацитет да све добре одлуке БиХ на европском путу. Све успјехе које смо постигли унутрашњим косензусом домаћих снага у БиХ, треба валоризовати само на један начин, затварањем ОХР-а и одласком страних судија из БиХ, да БиХ у којој постоји некакав лажни Шмит и странци у Уставном суду, ниј суверена земља и то не може бити подударно са европским путем и европским вриједностима - додао је Ковачевић.

Да је останак Шмита у БиХ, којег је подржао бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић, дијаметрално супротан могућности да БиХ постане модерна, демократска и функционална европска земља у којој одлуке доносе легитимно изабрани представници конститутивних народа, указао је Кошарац.

- Какав Шмит? Шмит је потпуно ништа. Каква канцеларија ОХР-а? Како можемо причати о уласку у ЕУ, како можемо причати о суверентитету БиХ, када имамо Бећировиће који покушавају да оснаже позицију ОХР-а? Видљиво је да постоји сервилност структура из Федерације БиХ када је у питању, не само Шмит, него и Марфи и неки други - казао је Кошарац.

И управо је због инсистирања да оду странци из БиХ, ставова да се на европском путу поштују њени дејтонски капацитети, Република Српска често на мети критика и притисака.

И поред тога, према оцјени политиколога Војислава Савића, њене институције најбољи су партнер за евроинтергације, док је највећи кочничар пута била СДА.

- Тек уклањањем СДА из власти, ми смо за годину дана добили одређени напредак. Иако ни тројка није сјајна када говоримо о неким политичким малверзазијама, провокацијама, ту се истиче Денис Бећировић који је издао политику коју је заговарао у кампањи. И који се преко ноћи претворио у радикалнију верзију Алије Изетбеговића - навео је Савић.

Савић је оцијенио да треба рационализовати очекивања од евентуалног отварања преговора ЕУ са БиХ.

Подсјећа да грађани Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе нису осјетили велику корист због статуса преговарача, узимајући у обзир сервилност њихових влада према западу и чињеницу да су све три чланице НАТО савеза.