latinica  ћирилица
17/03/2024 |  07:31 ⇒ 09:12 | Аутор: Агенције

Банда младих џихадиста сијала страх по Бечу, првоосумњичени из БиХ

Аустријске власти подигле су оптужницу против десет младих особа за које се вјерује да су припадали радикалном миљеу, а као првоосумњичени наводи се 17-годишњак из БиХ.
Полиција Аустрија (Фото: EPA/HANS PUNZ) -
Полиција Аустрија (Фото: EPA/HANS PUNZ)

Наиме, ријеч је о тинејџерској банди која се бавила уцјенама, зеленашењем, а били су "страх и трепет" у бечкој кварту Меидлингу.

Осумњичени си су наводно молотовљевим коктелима, калашњиковима, ножевима и мачетама изазивали страх и уцјењивали локалне трговаце. Осим што су опљачкали и запалили индијску трговину мобилних телефона, младићи су наводно направили чак и бомбу, пише Хеуте.

Међутим, пљачкање и зеленашње није била њихова једина активност. Све је више индиција о исламистичкој позадини осумњичених, чија се имена спомињу у опсежној оптужници која је подигнута.

Као главно окупљалиште ове младе банде наводе се просторије џамије у Меидлингу. Током саслушања неки од малољетника су рекли да је њихова група слиједила исламистичку идеологију, те да су тројица осумњичених наводно су били симпатизери Исламске државе.

Као првоосумњичени у оптужници се наводи 17-годишњи бх. држављанин, који је већ постао запажен кроз контакте с особама из радикалног исламистичког миљеа. За једног малољетника се такође наводи да је писао "текстове који величају насиље".

Суд у Бечу такође сумња на "могућу вјерско-исламистичку радикализацију" код тројице осумњичених. Као доказ за то наводи се да су се двојица дјечака фотографисала са оружјем испред заставе ИС-а, а на заплијењеним мобилним телефонима откривен је низ слика и видео клипова терористичке организације Исламска држава.

Укупно десет осумњичених, доби од 14 до 21 године терети се за кривична дјела оснивања злочиначке организације, крађе, тешког подметања пожара, тешке тјелесне повреде, оштећења туђе ствари, тешка разбојништва и тешке изнуде те бројних повреда Закона о оружју.

Запријећена казна је од једне до 15 година затвора.