latinica  ћирилица
17/03/2024 |  10:15 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Мазалица: Избори протичу мирно и уз велику излазност (ФОТО)

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица, који у Руској Федерацији борави као посматрач на предсједничким изборима, рекао је да избори у Нижегородској области, гдје је распоређен, протичу мирно и уз велику излазност.
Срђан Мазалица у Русији - Фото: СРНА
Срђан Мазалица у РусијиФото: СРНА

- Обишли смо више изборних мјеста у Нижњем Новгороду и Арзамасу, али и у селу Дивјејево, гдје смо обишли и познати манастир у којем се чувају мошти Светог Серафима Саровског - рекао је Мазалица.

Фото: РТРС

Он је нагласио да се избори у Руској Федерацији спроводе уз знатно кориштење напредних технологија, чак и изнад европског просјека.

- Повећао се проценат бирача који гласају путем интернета у односу на парламентарне изборе 2021. године, а велики број бирачких мјеста у већим срединама са више бирача користи и скенере. Дакле, нису покрили сва бирачка мјеста са скенерима, и они им служе заправо да олакшају процес пребројавања - навео је Мазалица за Срну.

Он је истакао да руски изборни процес омогућава свим учесницима, представницима кандидата и политичких партија, те невладиних организација, да перманентно прате изборни процес, чак и уз кориштење приступа видео-надзора на сваком бирачком мјесту.

- На изборним мјестима у мањим градовима и селима смо сретали и посматраче у име различитих странака. Имали смо састанак са представницима кадидата и сви су задовољни изборним процесом, те немају замјерки - рекао је Мазалица.

Према његовим ријечима, постоје одређене дилеме зашто су дисквалификовани поједини кандидати, те је избор сужен на само четири.

- Руски закон, поред тога што задаје строже критеријуме за предсједничке кандидате у смислу минималних година старости и минималног броја година проведених у Русији прије кандидатуре, тражи и број потписа из више од 57 од 89 области Руске Федерације, али тако да представљају натполовичну већину бирача, и то 100.000 за кандидате које предлажу политичке странке, а 300.000 за независне кандидате. Ово значи да је независни кандидат Владимир Путин имао више посла - појаснио је Мазалица.

Овакви критеријуми, каже он, осигуравају да будући предсједник има равномјерну подршку из цијеле државе и може да обезбиједи национално јединство.

- Критичари сужавања листе пријављених кандидата са 33 на четири, требали би знати да у САД у правилу постоје само два кандидата -  истакао је Мазалица.

Према његовим ријечима, будући да сва четири кандидата, који долазе из четири велике и патриотске странке које нису марионете западног утицаја, имају приближне ставове по питању сукоба у Украјини, не треба очекивати заокрет руске политике у том смислу.

Мазалица је нагасио да је у сваком случају, убједљив фаворит избора актуелни предсједник Владимир Путин.

- Изборни процес је фер и транспарентан, и омогућава постизање великог повјерења јавности у изборни процес, а велики број посматрача из различитих сфера живота и различитих земаља и континената би требао обезбиједити увјерење широм свијета, да изабрани предсједник и оно шта он ради ужива повјерење руског народа и бирача - навео је Мазалица.

Он је рекао да је ради високе излазности и високог легитимитета будућег изабраног предсједника, настављена пракса из времена ковида да избори трају три дана.

- Организују се чак и наградне игре у којима учествују они грађани који изађу на изборе, али званично то организују невладине организације, а не држава. Електронско гласање има свакако за циљ повећање процента изашлих бирача. Будући да избори трају три дана, а број бирача по сваком бирачком мјесту је око 1.000, нема великих гужви, што додатно мотивише бираче да гласају уз трошење минималног времена - рекао је Мазалица.

Он је навео и да им је на данашем брифингу у главном центру за праћење у Дому народног јединства у Нижњем Новгороду речено да је у Нижегородској области до јутрос у 10.00 часова гласало 62 одсто грађана, укључујући и електронско гласање /регистровано око пет одсто бирача/, што је нешто ниже од руског просјека.

- Дакле, излазност ће до краја дана бити изразито висока, могуће чак двотрећинска - нагласио је Мазалица.

У Русији је у петак, 16. марта почело гласање за предсједника које ће трајати данас до 20.00 часова по локалном времену.

Централна изборна комисија је регистровала четири предсједничка кандидата Николај Харитонов /Комунистичка партија/, Леонид Слуцки /ЛДПР/, Владислав Даванков /Нови људи/ и Владимир Путин самостални кандидат.