latinica  ћирилица
18/03/2024 |  10:22 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Випотник: Рециклирање важно за очување планете

Министар за просторно уређење, грађевинарсво и екологију Републике Српске Бојан Випотник изјавио је да је рециклирање на првој линији одбране у борби да се спаси будућност планете и човјечанства.
Бојан Випотник - Фото: Уступљена фотографија
Бојан ВипотникФото: Уступљена фотографија

- Сваке године "седми ресурс" штеди више од 700 милиона тона емисије угљен диоксида, а предвиђа се да ће се до 2030. године повећати на милијарду тона - рекао је Випотник поводом Свјетског дана рециклаже.

Он је подсјетио да је рециклажа препозната и у циљевима УН за одрживи развој до 2030. године као кључни дио кружне економије и помаже у заштити природних ресурса.

- Циљ обиљежавања Свјетског дана рециклаже јесте да укажемо на значај овог процеса, али и на обезбјеђивање здравије будућности планете очувањем шест примарних природних ресурса - воде, ваздуха, угља, нафте, земног гаса и минерала, и то управо промовисањем новог "седмог ресурса" – робе коју смо произвели, која се налази свугдје око нас, коју свакодневно користимо и која се може рециклирати - истакао је Випотник.

Он је нагласио да је овај дан прилика да се укаже на значај развоја ове индустријске гране, не само са аспекта застите животне средине, него и са аспекта привредног развоја и отварања нових радних мјеста.

- Мисија Свјетског дана рециклаже се мора остварити на два нивоа. На политичком нивоу обиљежавањем поручујемо лидерима, људима који доносе одлуке, да је рециклажа толико важна да мора постати глобално питање и да је хитно потребан заједнички приступ овом процесу. Други ниво се односи на сваког од нас и молимо људе широм планете да размишљају о ресурсима, а не о отпаду, јер док се то не догоди нећемо знати довољно цијенити рециклирану робу - истакао је Випотник.

Да би постигли резултате на глобалном нивоу, додао је он, потребно је да почнемо од себе и своје околине.

- Ово је дан који је замишљен да се цијели свијет уједини и постави планету на прво мјесто - поручио је Випотник.

Свјетски дан рециклаже установљен је 2015. године на Свјетској конвенцији рециклирања, а обиљежава се сваке године 18. марта.

Појам рециклажа подразумијева поновну употребу неког предмета. Процес има три корака - правилно разврставање отпада, затим његову обраду и на крају поновну употребу у производњи.