latinica  ћирилица
18/03/2024 |  12:46 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Шулић: Пред Владом Српске ускоро уредба о маржи на основне животне намирнице

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да би уредба о ограничавању марже на основне животне намирнице могла да се нађе пред Владом Српске ове или сљедеће седмице.
Денис Шулић - Фото: СРНА
Денис ШулићФото: СРНА

Шулић је истакао да је припрема уредбе у завршној фази.

- Ми већ имамо такву уредбу, али смо одлучили да додатно отклонимо све аномалије које смо уочили у њеној примјени, тако да ћемо у најкраћем периоду, да ли у овај или сљедећи четвртак, на Влади имати одлуку о уредби о ограничавању марже на основне животне намирнице - рекао је Шулић.

Шулић је навео да су цијене робе широке потрошње у Републици Српској и даље знатно јефтиније него у Федерацији БиХ, Србији, земљама региона и ЕУ.

- Иако имамо најниже цијене Влада Српске максимално ради на изналажењу још неких начина како да се још снизе или ограниче одређене цијене - рекао је Шулић.

Шулић је указао да Министарство активно ради на контроли и праћењу цијена тржишта у Републици Српској.

- Урадили смо одлуку која се тиче ограничавања максималне цијене хљеба од брашна тип 500 од 600 грама и та одлука је објављена у Службеном гласнику прије неколико дана - рекао је Шулић за Срну.

Он је додао да је и о новим одлукама разговарао са представницима трговачких ланаца и пословне заједнице.

ШУЛИЋ: ПЛАСИРАЋЕМО ВИШЕ ПРОИЗВОДА У АУСТРИЈУ

Шулић је рекао да ће Српска пласирати више производа у Аустрију, што је резултат састанака које је имао у Бечу.

Шулић је навео да људи са којима је разговарао препознају важност подршке Републици Српској и њеној привреди.

- Наши производи су препознати квалитетом. Циљ нам је проширити њихову продају у Аустрији. Сада је то највише у Бечу - рекао је Шулић.

Он је навео да су разговори обављени и са представницима "Крајишке куће" о томе како да са својим брендираним производима изађу на аустријско тржиште.

- Наши производи већ испуњавају сертификате и треба да се нађу на том тржишту, па би, осим Срба који тамо живе, могли да их купе и сви други становници Аустрије - рекао је Шулић.

Шулић је додао да је на Међународном сајму туризма у Бечу представљена туристичка понуда Републике Српске, те захвалио шефу Представништва Српске у Аустрији Младену Филиповићу за подршку.

- Сајам туризма у Бечу је један од кључних сајмова за Републику Српску, поред београдског, загребачког и љубљанског. Он је један од највећих у Централној Европи, па смо се договорили да сљедеће године узмемо активније учешће - рекао је Шулић.

Најавио је да ће у наредних мјесец или два бити одржан састанак са представницима републичке и локалних туристичких организација, хотелијерима, бањама, те шефовима представништава Српске у свијету како би се направила заједничка стратегија о наступу на сајмовима сљедеће године.

- Желимо да брендирамо Републику Српски и са политичке и са туристичке стране, као добру туристичку дестинацију - навео је Шулић.