latinica  ћирилица
18/03/2024 |  15:46 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Петровић: Самит енергетике окупиће инвеститоре из бројних земаља

Самит енергетике окупиће ове седмице у Требињу инвеститоре из Кине, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Турске, што је добра прилика да се упознају са домаћим потенцијалима, рекао је генерални директор "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ Лука Петровић.
Самит енергетике у Требињу - Фото: РТРС
Самит енергетике у ТребињуФото: РТРС

Петровић је рекао да је значај овог скупа, који ће почети у сриједу, 20. марта, вишеструк јер ће стручњаци и привредници из региона и свијета разговорати о свим важним проблемима и рјешењима у оквиру енергетике.

- Није ријеч само о хидроелектранама и термоелектранама, дистрибутивној и преносној мрежи, већ и о паметној технологији, вјештачкој интелигенцији. Ту је и примјена енергетске транзиције, декарбонизација, развој пројеката - рекао је Петровић на годишњој конференцији за новинаре ЕРС-а.

Он је указао на потенцијале хидро, соларних и вјетропаркова Српске.

- Теме су и области нове технологије, те искориштавање хидрогена и амонијака, као и батеријски системи. Када дођу најеминентнији стручњаци из тих области, комуникација се проширује и можемо доћи до квалитетних адреса које могу да финансирају и изводе пројекте, те испоручују најквалитетнију опрему - рекао је Петровић.

Он је указао да Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босне нема у свом портфолију термоелектричну енергију, која је дупло скупља него соларна, хидро и вјетроенергија, него чак и са том дупло јефтинијом енергијом имају више цијене струје за грађану и привреду од ЕРС-а.

Зато је, каже он, интенција ЕРС-а да добије електричне енергије што више из обновљивих извора.

- Свјесни смо да ће у будућности бити скупа термоелектрична енергија, а грађанима ће се морати повећавати цијена ако не будемо развијали обновљиве изворе енергије. ЕРС ће и даље бити најповољнији понуђач електричне енергије на Балкану, уколико будемо развијали обновљиве изворе електричне енергије - рекао је Петровић.

Пети самит енергетике у Требињу, који ће бити одржан од сриједе до петка, 20. до 22. марта, окупиће најеминентније стручњаке из области енергетике. Очекује се око 1.000 учесника и гостију и према садржају ће бити најпотпунији и најразноврснији до сада.