latinica  ћирилица
18/03/2024 |  19:14 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Рекордна добит Електропривреде Републике Српске; За потрошаче најјефтинија струја у Европи (ВИДЕО)

Са готово 145 милиона марака, Електропривреда Републике Српске у прошлој години остварила је рекордну добит за 30 година постојања. Због пада цијена струје на тржишту, високих производних у термо-електранама и арбитражног исхода између РиТЕ Угљевик и словеначког Електро-господарства, у овој години приходи ће бити мањи.
Далековод - Фото: РТРС
ДалеководФото: РТРС

Електропривреда Српске једини је систем у региону који има највише започетих и планираних пројеката у области обновљивих извора енергије.

Један од њих је ХЕ „Дабар“, који улази у финализацију, и који ће, када буде завршен, коштати 668 милиона марака, и ХЕ „Мрсово“, са цијеном од 98 милиона марака, чија изградња почиње у априлу. ХЕ Дабар, чија финансијска конструкција је затворена, изузетно је сложен пројекат.

- Коштање ХЕ „Дабар“, када се каже 668 милиона, ту улази експропријација од 50 милиона, изградња бивших тунела, то је комплексан пројекат - додаје в.д. директора МХ Електропривреда Републике Српске Лука Петровић.

Ускоро би требало да стигне и прва опрема за пречистач угља у РиТЕ Гацко, који ће бити у употреби од наредне године. Спорна питања између РиТЕ Гацко и Хрватске електропривреде, и Хидроелектрана на Требишњици и ХЕ Дубровник, односно двије електропривреде, не могу се мијешати. Ако постоје, спорови ће се покушати ријешити мирним путем, а ако не, онда постоји арбитража. Значајно су смањени дистрибутивни губици, али нису ни безначајни.

- Рецимо 2015. године је било 11,68 одсто, а 2023. године је то 9,04 одсто, или 362 гигаватчаса, то није занемарљиво - наводи извршни директор за техничке послове МХ Електропривреда Српске Иван Копривица.

Електропривреда је и највећи снабдјевач у Републици Српској.

- Укупно смо купцима фактурисали 748 милиона, од чега 345 милиона привреди, а 403 милиона јавном снабдијевању, односно домаћинствима - напомиње извршни директор за снабдијевање, МХ ЕРС Зоран Вуковић.

ОФФ Потврђено је да се цијена електричне енергије за домаће потрошаче неће мијењати у овој години, и да ће и даље бити најнижа у региону. Истакнуто је да се у Парламентарној скупштини БиХ очекује измјена Закона о ПДВ-у, како би могао да буде проведен пројекат „прозјумера“ – произвођача-потрошача струје, који би на својим објектима инсталирали мале соларне електране.