latinica  ћирилица
18/03/2024 |  21:18 ⇒ 22:48 | Аутор: СРНА

Петровић: РиТЕ "Угљевик" има угља за ископ за сљедећих 12 година

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић рекао је да Рудник и Термоелектрана Угљевик за ископ има количине угља за сљедећих 12 година.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

За РиТе Угљевик је осигурана будућност ископа угља и количине угља за сљедећих 12 година, а у потписаном споразуму наведено је да ће у наредних 60 дана учинити све неопходне активности да би се утврдило одакле ћемо се снабдјети количинама угља, из ког дијела поља, и да сигурност термоелектране буде до 2050. годинем - рекао је Петровић у Требињу коментаришући штрајк радника Рите Угљевик.

Он је додао да вјероватно неко подгријава атмосферу на нереалним основама.

Петровић је рекао да је спреман лично да у Угљевику објасни радницима процедуру и оно што је речено посредством надлежног министарства како се дијели и одузима концесија, јер је то главно питање протеста радника.

- Зашто бисмо улагали у систем за одсумпоравање димних гасова 85 милиона евра да не мислимо да термоелектрана треба да ради до 2039. или 2050. године минимално - рекао је Петровић.

Он вјерује да радници неће зауставити термоелектрану Угљевик, нити ископ угља, јер би то значило да неће имати приходе, а то доводи ово предузеће и општину у много тежу ситуацију него што је данас.

- Мислим да имамо простора и времена. Требамо дати свако својој страни рокове за аргументовано рјешавање свих тема, не само теме концесионог поља или одржавања система, куповине додатне механизације, треба да видимо и од чега, и гдје нам је мјесто у цијелом региону - рекао је Петровић.

Он је рекао да је домаћа термоелектрична енергија јефтинија од остале, али и да се продаје много јефтиније грађанима и привреди од свих осталих.

Петровић је рекао да је ЕРС прошле године уплатио РиТЕ "Угљевику" 202 милиона КМ, а ово предузеће је у производњи остварило 198 милиона КМ, те да су у новембру 2022. године повећали плате минимално 10 одсто, а ове године су додатно повећали плате свим радницима.

Радници РиТЕ "Угљевик" ступили су у штрајк, а њихови захтјеви су да се обезбиједе количине угља до 2050. године, односно несметан рад термоелектране, и да послодавац предузме све активности да се лежиште угља Угљевик исток 2 кроз концесију додијели руднику.