latinica  ћирилица
19/03/2024 |  08:47 ⇒ 11:26 | Аутор: РТРС

Родић Вукмир: Једна особа заражена морбилима, може заразити 20 других (ВИДЕО)

Једна особа заражена морбилима може да зарази 20 других особа, рекла је за РТРС Нина Родић Вукмир, начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске.
Нина Родић Вукмир - Фото: РТРС
Нина Родић ВукмирФото: РТРС

- Довољно је само да прође кроз чекаоницу. Толико је заразан вирус морбила. Вакцинација је једина заштита од заразних болести- наводи Родић Вукмир.

Истиче да смо данас изостанком вакцинације довели до тога да се поново појављују болести које нисмо имали дуги низ година.

- Тај период без обољелих од морбила је доказ вакцинације коју смо ми примали као дјеца - наводи Родић Вукмир.

Она истиче да је надзор веома јак те да се прате све препоруке Свјетске здравствене организације.

- Морбиле су једне од болести који су били главни разлог смртности код дјеце. Болест која није лака. 30 одсто случајева има компликације - наводи она.

Напомиње да родитељи не схватају да уколико не вакцинишу своју дјецу, не доводе само своју дјецу у опасност него и осталу.

- Долазимо до тога да родитељи невакцинацијом своје дјеце доводе у опасност у првом плану бебе које још нису стигле да приме своју вакцину. Што смо мање вакцинисани број заражених је све већи - наводи Родић Вукмир.

Истиче да је до сада пријављено 27 обољелеих морбилима. Да су у питању све невакцинисане особе.

- Претежно су то дјеца предшколских узраста као и мала дјеца. Очекујемо да ће број обољелих расти. Спремили смо стручно методолошко упутство које смо доставили здравственим установама у случају појаве заразе - рекла је Родић Вукмир.

Обухват вакцинације против морбила, веома заразне вирусне болести, далеко је од потребног за стварање колективног имунитета којим би се спријечиле епидемијске појава, рекли су раније из Института за јавно здравство Републике Српске.

Да би се дошло до ефекта колективног имунитета, проценат обухвата вакцинацијом на морбиле мора бити око 95 одсто или већи, за велики кашаљ од 92 одсто до 94 одсто, дифтерија, рубеола, заушке и полио минимално 86 одсто и више.

Вакцинација у Републици Српској обавезна против хепатитиса Б, туберкулозе, дифтерије, тетануса, пертусиса, полиомијелитиса, хемофилус инфлуенце тип б, те морбила, рубеоле и паротитиса, за дјецу и омладину одређеног узраста, као систематска имунизација. 

Обавезна систематска имунизација дјеце и омладине против морбила, рубеоле и паротитиса спроводи се код дјеце са навршених 12 мјесеци, једном дозом ове вакцине, а ревакцинација се спроводи код дјеце узраста шест или седам година, односно приликом уписа у основну школу.