latinica  ћирилица
19/03/2024 |  10:06 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Вулин: Срби виде Путина као најугледнијег страног лидера

Држављани Србије виде руског предсједника Владимира Путина као најугледнијег страног лидера, изјавио је доскорашњи директор Безбједносно-информативне агенције /БИА/ Александар Вулин за руски магазин "Национална одбрана".
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

- Од свих страних државника, Срби највише подржавају руског предсједника Владимира Путина. Његова храброст и упорност им се допадају и посебно цијене чињеницу да он не одустаје од традиционалних вриједности као што су Бог, нација и породица - рекао је Вулин, оснивач Покрета социјалиста и бивши министар одбране Србије.

Он је навео да се Срби сјећају како је Путин 2015. године, на иницијативу предсједника Србије Александра Вучића, уложио вето на нацрт резолуције Савјета безбједности УН у којем се Срби проглашавају првим народом у историји кривим за геноцид, пренио је ТАСС.

- Србија цијени и чврст став Русије у вези са Косовом и Метохијом, као и нашу економску сарадњу - додао је Вулин, који је и сенатор Републике Српске и некадашњи директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

ТАСС подсјећа да је Русија 8. јула 2015. године ставила вето на резолуцију Савјета безбједности УН у вези са дешавањима у Сребреници 1995. године. У документу се помиње убиство 8.000 Бошњака у подручју Сребренице и описује се као "геноцид". Осим тога, у тексту се наглашава како "порицање геноцида спречава помирење у БиХ". Тадашњи руски амбасаор у УН Виталиј Чуркин упозорио је да се приједлог резолуције не даје на гласање, пошто може да погорша ситуацију у БиХ и региону.