latinica  ћирилица
19/03/2024 |  10:14 ⇒ 10:22 | Аутор: РТРС

Руслан Панкратов: Запад није успео да поремети председничке изборе у Русији

Запад је активно покушавао да дискредитује и поремети гласање на руским предсједничким изборима, укључујући и иностранство, али није успио. Наши сународници су показали савјесност и нису подлегли бројним провокацијама. О томе је у ексклузивном интервјуу говорио Руслан Панкратов, истраживач Балтичког одјељења Института земаља ЗНД за osnmedia.ru.
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU) -
Избори у Русији (Фото: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

- Најснажнија провокација на једном бирачком мјесту у иностранству била је ситуација са бачена два молотовљева коктела у двориште руске амбасаде у Молдавији. Локална полиција је у свом извјештају навела да је непознати мушкарац око 11.30 по локалном времену бацио два молотовљева коктела са запаљивим материјама преко ограде руске амбасаде у Кишињеву, гдје се налазило бирачко мјесто. Усљед напада нико није повријеђен. Покренут је кривични поступак и истрага је у току - рекао је Панкратов.

Руслан Панкратов је скренуо пажњу на то да су западне земље затварањем дипломатских представништава Руске Федерације и протјеривањем дипломата покушале да спријече грађане Русије да гласају на предсједничким изборима.

- У иностранству, бирачка мјеста су, по правилу, радила на територији амбасада, конзуларних представништава, центара Росотрудничества и руских војних јединица. Под контролом Запада вршене су необуздане провокације са различитим степеном агресивности, које су биле прикривене као спонтани скупови уз помоћ звучника и мегафона. Протести појединаца изведени су у виду перформанса са плакатима. Они су били отворено антируски и крајње непријатељски по садржају. Покушавано је и да се блокирају прилази бирачким мјестима. Истовремено, жеља да се гласа и покаже свјестан грађански став намјерно је представљена као резултат тровања "Путиновом пропагандом". Било је чак и пријетњи минирањем бирачких мјеста - каже Панкратов за osnmedia.ru.

Он је подсјетио да су најпре представници прозападне опозиције позвали људе да дођу на бирачко мјесто у одређено вријеме и дају свој глас за било ког кандидата осим за актуелног предсједника.

- Морали су да направе неважећи гласачки листић или га само понесу са собом. Послије неуспјеха ових агитација, прозападне снаге су почеле агресивно да убјеђују грађане да у потпуности бојкотују изборе. Акција је названа "Подне против Путина". У Летонији су украјинске избјеглице отворено вријеђале и застрашивале људе у редовима уз прећутну сагласност и нечињење полицајаца. У неким случајевима, грађани Русије су самостално блокирали провокаторе. Ефективно су дјеловале и службе безбједности руских дипломатских мисија. Изборни процес није поремећен. Према званичним подацима Министарства спољних послова Русије, око 372.000 руских сународника гласало је у иностранству - навео је Панкратов.