latinica  ћирилица
19/03/2024 |  10:40 ⇒ 11:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Пашињан: Ако Јерменија не врати погранична села, слиједи рат с Азербејџаном

Уколико Јереван не испуни захтјеве Бакуа да Азербејџану врати погранична села, а која Јерменија сматра својом територијом, могао би избити рат, рекао је јерменски премијер Никол Пашињан.
Никол Пашињан (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Никол Пашињан (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

- Наш задатак је да имамо границу која ће са међународног становишта и де јуре постати баријера, а пуцање на овој граници неће бити прихваћено. Градићемо путеве, обезбиједити (становницима пограничних села) све што је потребно. Тамо гдје је потребно платићемо додатну одштету. Али хоћу да опишем други сценарио. Можемо да одемо одавде, одемо и кажемо различите ствари. То значи да ће до краја недјеље рат почети - истакао је Пашињан.

Он је додао да чак зна и како ће се такав рат завршити, односто да ће бити дочекан на Тргу Републике у Јеревану гдје ће му грађани замјерити на неактивности, иако је имао неопходне информације, преноси РИА Новости.

Прес служба замјеника премијера Азербејџана Шахина Мустафајева извијестила је 9. марта да Баку захтијева ослобађање села за која тврди да их је Јерменија окупирала у оквиру процеса разграничења.

Истовремено, азербејџанска страна не признаје извјештаје који круже у јерменским медијима да је 31 село наводно под окупацијом Азербејџана.

Јерменске власти су напоменуле да би приликом разграничења било неопходно узети у обзир постојање специфичних територијалних ентитета, односно јерменске енклаве Артсвашен на територији Азербејџана и азербејџанске енклаве у Јерменији.

Како наводи РИА Новости, као резултат међуетничке конфронтације почетком 1990-их, сукобљене стране су апсорбовале ове енклаве, а њихово оригинално становништво замијенили су досељеници.

Пашињан сматра овај приједлог Бакуа неприхватљивим због путева који пролазе кроз јерменску енклаву и повезују Јереван са Ираном и Грузијом.

Азербејџански предсједник Илхам Алијев је у децембру 2023. године изјавио да азербејџанска страна не жели рат са Јерменијом, а пуна контрола над азербејџанском територијом је суверено право Бакуа.

Коментаришући Пашињанову изјаву, портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова написала је на Телеграм каналу да је тренутна ситуација резултат консултација Јеревана са Западом и да није ни на који начин повезана са Русијом.